Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 55 minute în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 3 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 3 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 3 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 3 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 3 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 6 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 7 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 7 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Elevi de la „Lucaciu”, participanți la proiectul european DigimobE+
Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare derulează un proiect european de mobilitate de scurtă durată numit „DigimobE+ pentru competențe și pregătire orientată către viitor!”. Proiectul este derilat în parteneriat cu Jelly Code și Sapere Aude: Educação e Formação Lda din Portugalia.
Printre obiectivele proiectului se numără dezvoltarea competențelor în domeniul IT al gaming-ului, a competențelor lingvistice în limba engleză, a limbajului de specialitate, precum și internaționalizarea parteneriatelor la nivelul colegiului.
21 de elevi de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” participă la acest proiect, care are o durată de 15 luni. Elevii sunt în clasa a XI-a C, profil matematică-informatică intensiv. „Aceștia vor participa la stagii de formare profesională în companii de IT din Portugalia. Elevii vor realiza activități practice în compania IT Jelly Code din Lisabona, sub îndrumarea unui tutore de stagiu. Activități prin care își vor dezvolta abilitățile și competențele în domeniul IT, al game-ing-ului”, menționează responsabil de proiect, prof. Anca Apostol – director adjunct Colegiul ”Vasile Lucaciu”.
Pentru a participa la acest proiect, elevii au avut parte în prealabl de pregătire pedagogică cu profesorii Adela Filip și Alin Maidan. De asemenea, au avut pregătire la limba engleză pe platforma pusă la dispoziție de UE – OLS, sub îndrumarea prof. Andreea Laurențiu. Tot pentru acest proiect, elevii au parcurs și o pregătire culturală realizată de prof. Viorica Stecko. La această echipă de dascăli se adaugă Simona Sălăjan (responsabil cu monitorizarea proiectului și managementul riscurilor) și Andriana Diaconescu (responsabil cu diseminarea proiectului).
În cadrul proiectului vor avea loc două deplasări în Portugalia, în 18-29 martie și 6-17 mai 2024. Participanții vor primi Certificatul EUROPASS MOBILITY, recunoscut la nivel european.
Prioritățile europene în context național identificate prin acest proiect sunt includere și diversitate (12 participanți fac parte din grupurile cu incluziune), respectiv educație digitală.