Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 19 minute în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 24 minute în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 4 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 11 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 12 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 17 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - 19 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Un gând la cumpăna dintre Ani - în urmă
Nicolai Tand a gătit pentru vârstnicii Căminului din Baia Sprie - în urmă
Poliţiştii maramureşeni, la datorie în noaptea dintre ani - 1 zi în urmă
Baia Mare în trecut: fotografii vechi, expuse de Muzeul Județean de Istorie
Muzeografa Lucia Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (MJIA) Maramureș aduce din nou în atenție două fotografii vechi din Baia Mare. „Fotografia versus memoria istoriei – <Priviri> din orașul Baia Mare (V)” propune două imagini din Piața centrală în zi de târg, de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
„În postarea anterioară am venit în fața dumneavoastră cu imaginea pieței centrale, latura de sud, într-o zi obișnuită. De data aceasta, vă prezentăm imortalizarea panoramică a unui târg băimărean în plină desfășurare, în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea”, arată Lucia Pop.
Explicațiile aferente arată că „fotografia este excepțională din mai multe considerente care, după părerea noastră, ne duc mai mult în direcția priceperii fotografului (anonim) care a fost fără îndoială un maestru în meseria sa.” „Folosindu-se de un aparat foto cu burduf a realizat o superbă imagine panoramică care cuprinde mai mult de jumătate (jumătatea dinspre nord-est-sud) a pieței centrale, chiar dacă vorbim despre două imagini meșteșugit alipite de autor”, mai explică ea.
Baia Mare, important centru comercial
Muzeografa mai arată apoi că și locul de unde a fost realizată fotografia este important. „Panorame frumoase au fost imortalizate de-a lungul timpului din turnurile bisericilor din zona centrală. În partea de vest a orașului nu existau biserici; așadar, singurul loc de unde s-a putut realiza această panoramă a fost edificiul impunător („hotelul mare”) de pe latura de vest”, mai arată ea.
Informațiile despre târgurile care se organizau aici arată că acestea, pe de o parte, le ofereau băimărenilor cele necesare traiului zilnic, pe de altă parte erau importante piețe de desfacere pentru comercianții veniți din alte părți spre a vinde/cumpăra diferite mărfuri. „Ei bine, vorbim despre o perioadă lungă de peste 500 de ani (1347-1934), perioadă în care orașul Baia Mare a devenit treptat un important centru comercial. Din secolul al XIX-lea în oraș mai existau și alte piețe cum ar fi „piața mică” (azi, Piața Păcii) unde era locul special al <vânzătorilor de oale>”.
Imagine: Zamfir Șomcutean, conservator