181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 1 oră în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 3 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 6 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 7 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
29 februarie, ziua „bonus” la 4 ani
2024 este an bisect, ceea ce înseamnă că are 366 zile, în loc de 365. Această zi bonus este astăzi, 29 februarie.
Cunoașteți persoane născute în 29 februarie? Dacă da, atunci sunt persoane speciale. Asta întrucât sunt o raritate. Despre acest aspect chiar au apărut glume, conform cărora, la 40 de ani, pot spune că au împlinit… 10. Șansa ca cineva să se nască în data de 29 februarie de este de 1 la 1.506.
Printre cei născuți în această zi rară sunt: Gheorghe Duca, academician, președinte al Academiei de Științe a Moldovei (1952), Khaled, muzician, multi-instrumentist, cantautor și cântăreț algerian (1960), Adrian Matei, fotbalist român (1968), Ja Rule, cântăreț american (1976), Michaela Prosan, actriță română de film și teatru (1992). Evenimentele consacrate din 29 februarie sunt la rândul lor puține. În 1792, s-a născut Gioacchino Rossini, compozitor italian. În 1960, un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter a distrus total orașul Agadir, Maroc. În 2004, Boniface Alexandre devine președinte al republicii Haiti (2004-2006).
Și totuși de unde vine această zi bonus? Ziua de 29 februarie apare în calendarul gregorian o dată la patru ani, cu excepția anilor care sunt divizibili cu 100, dar nu și cu 400. Asta înseamnă că, spre exemplu, anul 2100 nu va avea data de 29 februarie. Acesta este un mecanism adăugat în calendar pentru a corecta discrepanța dintre calendarul solar și cel utilizat convențional. Calendarul gregorian are 365 de zile, în timp ce un an solar real este de aproximativ 365,2425 de zile. Diferența de aproximativ 0,2425 de zile este compensată prin adăugarea unei zile la fiecare patru ani. Ziua de 29 februarie este importantă deoarece ajută la menținerea calendarului în concordanță cu ciclurile anotimpurilor și fenomenelor astronomice. Fără adăugarea unei zile suplimentare în fiecare patru ani, anotimpurile ar începe să se decaleze în raport cu calendarul. Acest lucru ar putea duce la confuzie în stabilirea datelor evenimentelor sezoniere și a sărbătorilor religioase sau culturale care sunt legate de acestea.
Primul care a introdus o zi „bonus” în calendar o dată la patru ani a fost Iulius Caesar, în anul 46 î.Hr.: cele 24 de ore în plus cădeau, pentru romani, înainte de calendele lui martie (24 februarie). Această zi a fost numită „bis sexto kalendas Martias” (de unde și numele de „zi bisectă”). Mai târziu, când oamenii au început să numere zilele lunii de la prima și cu numere progresive, ziua suplimentară a devenit 29 februarie. Așadar, ar fi bine să folosim această zi-bonus pe care o avem la fiecare 4 ani, pentru a ne bucura, atât cât este posibil, cu lucruri care ne fac plăcere. Poate chiar ar fi bine să o privim ca un dar. Un cadou primit o dată la 4 ani, în care să aducem bucurii celor din jurul nostru. O zi în plus în această viață!…
C.Ț.