Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 4 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 4 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 9 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 10 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 13 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 14 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Povestea voinicului care a eliberat Soarele de Mărțișor
Prima zi a lunii martie este încărcată de tradiții și legende, care s-au transmis de-a lungul timpului. Se spune că sărbătoarea mărțișorului datează de pe vremea Imperiului Roman. Mărțișorul este purtat pe parcursul întregii luni, după care se prinde de ramurile unui pom fructifer, pentru a-i da roade.
O legendă din popor povestește că, într-o zi de 1 martie, Soarele a coborât pe Pământ, tranformându-se într-o fată frumoasă. S-a întâmplat să treacă pe acolo un zmeu. Fiind impresionat de frumusețea fetei, o răpește și o închide în palatul său. De atunci, nimic nu mai era ca înainte: totul era trist în jur, păsările nu mai cântau, copiii nu se mai jucau.
Un tânăr, mâhnit de lipsa Soarelui, află povestea și pornește în căutarea palatului zmeului. A întrebat în stânga și în dreapta, unde locuiește zmeul, și nimeni nu a știut să-i spună. Trecu un an de căutări iar ziua cea mare sosise. Cănd l-a găsit, a provocat zmeul la luptă. În cele din urmă, zmeul a fost învins iar tânărul a eliberat fata cea frumoasă. Ea s-a ridicat înapoi la cer și s-a transformat din nou în Soare. Bucuria și lumina s-au reinstalat din nou pe Pământ. Tânărul a fost rănit în lupta cu zmeul. Cum mergea, sângele i se scurgea și topea zăpada. În locul ei răsăreau gingașii ghiocei, vestitorii primăverii. După această întâmplare, în cinstea tânărului curajos, oamenii au legat ghioceii cu fire în două culori, alb și roșu.
Se mai spune că mărțișorul aduce noroc , protecție împotriva bolilor și un an prosper.
Lăcrimioara ZOTA