Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 2 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 3 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 4 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 4 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 5 ore în urmă
7 ianuarie: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului - 6 ore în urmă
Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 zi în urmă
Povestea Aristinei Pop Săileanu, născută în Lăpușul Românesc, va fi prezentatată pe TVR2 în noul episod din Memorialul Durerii
Azi, 6 martie, ora 21.00, la TVR 2 puteți urmări un nou episod din Memorialul Durerii. Acesta îi este dedicat Aristinei Pop Săileanu, un model de demnitate, curaj şi libertate interioară.
Aristina Pop Săileanu s-a născută la 13 mai 1931, în Lăpuşul Românesc. La 18 ani luptă în munţi, la 22 este prinsă de Securitate, la 23 este condamnată la 20 de ani muncă silnică, la 33 de ani este eliberată.
A fost fiica pădurarului Nicolae Pop din Lăpuşul Românesc care a condus grupul de rezistenţă din Munţii Ţibleşului. Fugit în munţi în 1949, Nicolae Pop i-a avut alături pe fiul său Achim şi pe fiica sa Aristina. La 1 martie 1953 a paralizat şi a fost lăsat, la dorinţa sa, la marginea drumului în apropierea satului Poiana Botizii. A fost dus de un localnic la postul de miliţie, de unde a fost preluat de Securitate. Grav bolnav, a murit la scurt timp.
Aristina Pop a fost arestată în 8 martie 1953 şi condamnată la 20 de ani muncă silnică. Motivul: a activat în organizaţie contrarevoluţionară.
A fost eliberată din închisoare în 1964. A fost declarată „drept al popoarelor” (împreună cu părinţii săi) pentru că, în anul 1944, au ascuns de prigoană şi deportare copii de evrei. Aristina Pop, căsătorită Săileanu, a locuit în Bucureşti, unde a murit în 2019.
De asemenea, puteți afla mai multe citind cartea Aristinei Pop Săileanu, „Să trăiască partizanii până vin americanii! – Povestiri din munţi, din închisoare şi din libertate”.