Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 7 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 9 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 9 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 10 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 11 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 11 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 15 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 1 zi în urmă
În dialog cu gimnasta Rodica Dunca, mândria maramureșenilor și a României
Rodica Koszeghi, căci acesta e numele real al gimnastei, s-a născut în primăvara anului 1965, pe 16 mai, în localitatea Baia Mare. La vârsta fragedă de 4 anișori, ochii ei descopereau o lume fascinantă, cea a baletului. Dar povestea nu avea să țină decât un an, două personaje, urmând să-i schimbe cursul destinului. Nici nu bănuia pe atunci, că peste ani, va umple de bucurie și mândrie inimile miilor de maramureșeni și a tuturor românilor.
DIRECT MM
Cum s-a făcut trecerea de la balet la gimnastică?
RODICA DUNCA
Pe atunci, antrenorii Elena Marinescu și Alexandru Aldea selecționau copii pentru CSM Baia Mare. M-au remarcat și am făcut pasul decisiv spre gimnastică. Au urmat concursuri naționale în care am avut ocazia să-mi demonstrez potențialul.
DIRECT MM
În urma rezultatelor obținute, se prevestea urcarea a încă unei trepte în cariera de gimnastă. Cum s-a întâmplat și ce probleme ați întâmpinat din cauza numelui de familie maghiar?
RODICA DUNCA
La concursurile câștigate, m-au remarcat antrenorii Martha și Bela Karoly, fiind selecționată pentru lotul olimpic. A existat însă un impediment, pentru a fi acceptată. În perioada comunismului era de neconceput să te poți afirma pe plan internațional cu un nume maghiar. I s-a propus tatei să-mi schimbe numele dar nu a fost de acord. S-a găsit soluția adăugării la numele tatei, pe cel al mamei, de fată. Actele au fost făcute pe Dunca-Koszeghi Rodica. Pe parcurs, din cauza pronunției cu dificultate a numelui maghiar, a rămas doar numele de Rodica Dunca. Mai întâi am activat la Onești, ca apoi să fac naveta între Deva și București. Am înțeles că, numai prin multe ore de antrenament și perseverență, puteam face performanță.
DIRECT MM
A venit și timpul de a culege roadele muncii:
- Campionatele Mondiale de la Fort Worth SUA (1979)- campioană mondială la echipe, alături de: Nadia Comăneci, Dumitrița Turner, Emilia Eberle și Melita Ruhn.
- Jocurile Olimpice de la Moscova (1980)- medalie de argint cu echipa României, din componența căreia făcea parte: Nadia Comăneci, Rodica Dunca, Dumitrița Turner, Melita Ruhn, Emilia Eberle și Cristina Grigoraș. Locul 7 la individual compus.
- Campionatele Europene (1981)- medalia de bronz la bârnă.
Ce a urmat ?
RODICA DUNCA
După ce a plecat Karoli s-a desființat totul. Fiecare a mers pe drumul ei, dar și în ziua de azi, noi, fetele, ținem legătura. Am frecventat o școală de antrenori. Am lucrat o perioadă la Circul Globus, fiind singura posibilitate de a ieși din țară. Nu m-a tentat să rămân dincolo de granițe. M-am întors de la lotul olimpic, acasă, la Baia Mare, în 1984, unde am antrenat la sala de gimnastică a Clubului Sportiv Maramureș. Acolo mi-am cunoscut soțul, Zoltan Papp, care se ocupa de coregrafii la gimnastică, lucrând în paralel și la teatru băimărean ca și coregraf, Maestru de balet. Mi-a povestit câte lucruri frumoase se întâmplaseră sub acoperișul prestigioasei instituții de cultură. În anul 1979, Iosif Capoceanu avea să înființeze Secția de Revistă a Teatrului Municipal Baia Mare. A reușit performanța de a aduce din Cluj o clasă întreagă de balerini profesioniști cu care, după un an, în 1980, a avut primul spectacol de revistă. În anul 1988 am fost chemată la teatru, de Iosif Capoceanu pentru un turneu, ca și cap de afiș. Astfel, m-am trezit întorcându-mă la prima dragoste din copilărie, baletul. Nu a fost deloc ușor. Venind din lumea gimnasticii, am dobândit prin multă muncă și exercițiu, tehnica graziei. Am tot rămas în instituție, lumea baletului având să mă însoțească peste trei decenii.
DIRECT MM
După o carieră atât de impresionantă, traită la maximă intensitate pe tărâmul gimnasticii si a baletului, ce surprize mai pregătește Rodica Dunca?
RODICA DUNCA
Muncesc intens împreună cu soțul meu, Zoltan Papp la așternerea amintirilor între coperțile unei viitoare cărți. Printre rândurile ei se vor regăsi cei 34 de ani petrecuți în teatru, cu bune, cu rele și cu evocarea unor colegi care nu mai sunt printre noi, și de care nu știu câți își mai amintesc.
A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.
I s-a conferit Medalia Națională „Pentru Merit,” clasa a -III-a,
Valoarea mondială a gimnastei Rodica Dunca va dăinui peste timp. Inspirată și ambiționată de performanțele Nadiei Comăneci, prin muncă titanică, și-a ocupat rolul binemeritat în gimnastica românească.
Lăcrimioara ZOTA