Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 2 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 8 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 10 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 14 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - 17 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Un gând la cumpăna dintre Ani - 17 ore în urmă
Nicolai Tand a gătit pentru vârstnicii Căminului din Baia Sprie - în urmă
Poliţiştii maramureşeni, la datorie în noaptea dintre ani - în urmă
Credincioșii sunt așteptați la Mănăstirea Pietroasa-Borșa în această noapte - în urmă
Noaptea dintre ani la Mănăstirea Moisei - 1 zi în urmă
Apele Române, avertisment privind depozitarea deșeurilor în preajma râurilor
Apele Române transmit o informare privind depozitarea necontrolată a deșeurilor în preajma cursurilor de apă. Potrivit unui comunicat remis presei, instituția atrage atenția că are atribuții de control și sancționare a autorităților locale care nu curăță deșeurile depozitate în preajma râurilor, și nu aceea de a le curăța.
Totuși, în document se specifică faptul că are în atribuții „întreținerea albiilor și a malurilor acestora”. E greu, însă, de delimitat până unde se implică autoritățile locale și unde încep atribuțiunile Apelor Române.
„Reamintim autorităților publice locale că sunt responsabile de gestionarea regimului deșeurilor în arealul pe care îl administrează”, arată documentul emis de Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST).
Conform prevederilor articolului 8 al Ordonanței nr. 21/ 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, cu modificările și completările ulterioare prevăzute în Legea nr. 515/ 2002, consiliile locale şi primarii au obligaţia să asigure:
- c) prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni;
- j) organizarea de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor;
- k) curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor.
„Subliniem faptul că instituția noastră nu are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor de pe maluri și din cursurile de apă, ci întreținerea albiilor și a malurilor acestora.
Astfel, prin programul anual de gospodărire a apelor, se realizează reprofilări de albii, decolmatări și terasamente, acțiuni de cosire, tăieri de vegetație și toaletare a arborilor. Odată cu executarea acestor lucrări, ne implicăm și în igienizarea cursurilor de apă, în special în zonele unde avem lucrări în administrare, pentru a veni în sprijinul comunităților”, mai arată comunicatul transmis presei.
ABAST are competențe de control și sancționare a autorităților publice locale care nu își onorează responsabilitățile. „Astfel, prin intermediul Inspecției Apelor, în colaborare cu celelalte instituții de mediu, autoritățile locale și județene, sunt organizate periodic echipe, care au ca scop verificarea stării de igienizare a cursurilor de apă.”