Auchan deschide un nou hipermarket cu prețuri care scad pe măsură ce pui în coș - 17 minute în urmă
Cum vrea George Simion să deschidă ușa în Republica Moldova - 1 oră în urmă
România prinsă între datorii și indecizie - 2 ore în urmă
Câți bani poți câștiga dacă aluneci într-un bar? - 2 ore în urmă
Tinerii ATOCEM contribuie la pictarea Catedralei Episcopale Baia Mare printr-un atelier de încondeiat ouă - 3 ore în urmă
Rețea de falsificatori – 8.000 de euro falși, în bancnote de 50 de euro - 3 ore în urmă
Elevi ai Seminarului Teologic Baia Mare, premiați la Concursul Național de limba engleză „Quest” - 3 ore în urmă
Săptămâna Mare vine cu vreme perfectă pentru Paște - 4 ore în urmă
Intrarea în Ierusalim – Povestea Floriilor - 5 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Florii înseamnă primire. Dar adevărata primire nu e când ceilalți te aplaudă. E când te lași văzut, exact așa cum ești. Fără decor. Fără mască” - 15 ore în urmă
Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților
Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților este sărbătorită de credincioșii ortodocși pe 9 martie. În această zi se fac parastase și se dă de pomană pentru cei răposați.
Moșii de iarnă 2024 sunt trecuți în calendarul orotodox în data de 9 martie, zi în care sunt şi Moşii de primăvară 2024. Această dată este fix înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, serbată anul acesta pe 10 martie 2024.
Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.
În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, coliva, prescura și o sticlă de vin.
De asemenea, se sfințesc vase cu mâncare și pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire.
Prima pomenire din anul 2024, numită și Moșii de iarnă, are loc pe 9 martie, urmând ca Moșii de primăvară să fie prăznuiți pe durata întregului Post al Paștelui, în timp ce Moșii de Vară vor fi pomeniți pe 22 iunie, iar Moșii de toamnă pe 2 noiembrie 2024.
Cuvântul „moși” provine de la „strămoși”, si se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși”, sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.
Zilele de Moși sunt: „Moșii de primăvară” (de Măcinici), „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbăta de dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).
Lăcrimioara ZOTA