Ninsori de aprilie în Maramureș | video - 5 ore în urmă
Egal pentru Minaur la Satu Mare în a treia etapă din play-off - 6 ore în urmă
Știința Explorări, învinsă în primul meci pentru locurile 7-8 - 7 ore în urmă
Trupa „Syn Ze Sase Tri” a făcut senzație în Baia Mare - 11 ore în urmă
Bârsana i-a fost leagăn, Maramureșul chemare – Povestea dascălului Petre Lenghel-Izanu - 11 ore în urmă
Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 12 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 12 ore în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 13 ore în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 14 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 15 ore în urmă
Omagierea scriitorului Ben Corlaciu la împlinirea a 100 de ani de la naștere
Ben Corlaciu se năștea pe 6 martie 1924, la Galați. Mama, originară din Groșii Țibleșului, își urmează soțul, trimis într-o misiune în acel oraș. Acolo îl va naște pe cel care avea să fie comparat cu Esenin sau Bacovia. Poet, prozator și traducător, a iubit mai presus de orice tradițiile și obiceiurile Maramureșului și Țării Lăpușului.
Nu a fost agreat de comuniști, poezia lui demascând mizeria socială și suferințele. Este dat afară din Uniunea Scriitorilor. A fost la un pas să fie arestat, pentru poemul Helsinki, dar i-a venit în ajutor Zaharia Stancu. În 1975 se stabilește în Franța. Continuă să-și exprime revolta socială prin poezie. Un an mai târziu face greva foamei pe Esplanada Trocadero din Paris. Dorința lui a fost ca să-și aducă soția și copilul din România.
Ne-a lăsat o impresionantă operă literară care constă în 8 volume de poezii, 3 romane, 4 nuvele și povestiri, și traduceri în limba română.
Groșii Țibleșului l-au omagiat cum se cuvine, cu ocazia centenarului scriitorului, pe 9 martie 2024. Au fost prezente nume importante din viața culturală a Maramureșului, dar și părintele consilier Virgil Jigăreanu, părintele stareț Macarie Motogna de la Rohia. La eveniment a fost prezentă soția scriitorului împreună cu fiica și ginerele. S-au depus coroane la bustul ridicat în fața școlii gimnaziale ce-i poartă numele. A urmat un parastas de pomenire la 100 de ani de la naștere. Coloana de participanți s-a deplasat apoi la căminul cultural din localitate, pentru un colocviu de omagiere. Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic susținut de Ansamblul Țibleșul, coordonat de Nicolae Pop și de Onișor Pop.
Lăcrimioara ZOTA