Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 50 minute în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 2 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 2 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 4 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 15 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 15 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 19 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 1 zi în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 1 zi în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 1 zi în urmă
Centralele de apartament vor fi interzise în UE, la clădirile noi
Centralele de apartament pe gaze vor fi interzise în Uniunea Europeană, după ce în Parlamentul European s-a votat și aprobat directiva care hotărăște că, de anul viitor, statul nu mai poate subvenționa montarea acestor centrale. De asemenea, din 2030, toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero. Experții în energie au explicat că soluția este trecerea pe centrale electrice sau pe pompe de căldură.
Tot experții însă amintesc că e vorba despre cădirile noi, care vor fi date în folosință ulterior, după adoptarea legislației, care va mai dura ani buni.
Specialiștii sunt sceptici
Soluția în timp va fi montarea de centrale electrice sau pompe de căldură. Astfel, la ieșirea unei astfel de centrale pe gaz din uz, cetățenii vor sonda piața și vor vedea că există alte soluții de încălzire mult mai rentabile și vor opta pentru ele. Prin urmare, aceste centrale pe gaz vor dispărea în mod natural, în timp, mai spun specialiștii.
Alți specialiști însă sunt sceptici cu privire la posibilitatea de a trece toată lumea pe centrale electrice, fapt care va duce la creșterea consumului ult peste capacitățile rețelelor de electricitate. „Asta însemnă o redimensionare de proporții de neimaginat a rețelelor electrice din toată țara. Ar fi lucrări greu de conceput și proiectat, dar și de realizat. Ca o concluzie, trebuie să ne jucăm cartea, să ne expunem punctul de vedere, să explicam că avem alte resurse”, preciza Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.