Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 8 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 9 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 13 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 14 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 14 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 18 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 18 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 19 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 19 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Maghiarii de pretutindeni îmbracă astăzi haine de sărbătoare
Pe data de 15 martie se serbează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Mai exact, ei aniversează Revoluția din anul 1848-1849 care a avut loc pe 15 martie, cu evenimente sângeroase în Pesta şi Buda. Demonstraţiile masive l-au forţat pe guvernatorul imperial să accepte toate cele 12 puncte ale actului revoluției. Revoluționarii au preluat puterea, au înființat primul parlament modern maghiar și au format un Guvern condus de Lajos Batthyány. Confruntată cu revoluția de la Viena, care a izbucnit pe 13 martie, monarhia Habsburgică a fost nevoită să accepte noul Guvern al Ungariei.
Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca va fi iluminată, astăzi, 15 martie 2024, între orele 19-23, în culorile roșu, alb și verde iar pe B-dul Eroilor vor fi amplasate mesaje bilingve pe stâlpii de iluminat, privind acest eveniment.
Și la Oradea, evenimentele dedicate acestei zile se vor desfășura cu depuneri de coroane la mormântul martirului polonez al Revoluției de la 1848, Cazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal, și la mormântul lui Kováts Mihály Farszádi, aghiotantul generalului Bem, în subsolul Bisericii romano-catolice Olosig. Vor urma momente artistice cu ansambluri populare maghiare din Ungaria. Festivităţile se vor încheia, la Teatrul de Stat, cu spectacolul „Marea popoarelor”, al Ansamblului Nagyvárad, în organizarea Asociației Sfântul Ladislau, Consiliul Județean Bihor și Teatrul Szigligeti.
„Le doresc cetățenilor români de etnie maghiară ca sărbătoarea de astăzi să le prilejuiască bucuria comuniunii și să le întărească încrederea în viitor. Să rămânem uniți și solidari în jurul proiectelor majore pentru România!”, a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis.
Lăcrimioara ZOTA