Ninsori de aprilie în Maramureș | video - 2 ore în urmă
Egal pentru Minaur la Satu Mare în a treia etapă din play-off - 3 ore în urmă
Știința Explorări, învinsă în primul meci pentru locurile 7-8 - 5 ore în urmă
Trupa „Syn Ze Sase Tri” a făcut senzație în Baia Mare - 8 ore în urmă
Bârsana i-a fost leagăn, Maramureșul chemare – Povestea dascălului Petre Lenghel-Izanu - 9 ore în urmă
Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 9 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 9 ore în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 10 ore în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 11 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 12 ore în urmă
Să (re)descoperim Casa Nagy din cadrul Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației
Azi, 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, reprezentanții Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației ne propun să (re)descoperim Casa Nagy din Câmpulung la Tisa.
Aceasta a fost restaurată în Muzeul satului maramureșean „Mihai Dăncuș”. Casa este construită din lemn. Are un plan clasic, adică, o tindă (vestibul) pe mijloc flancată de două încăperi. Sobele de încălzit şi de gătit sunt racordate prin vestibul la un coş imens din nuiele unse cu argilă pe interior, de formă tronconică. Acoperişul este în trei ape cu o prelungire de protecţie pe faţadă. Este tencuită cu lut şi văruită în alb. Din exterior, spre curte se intră în pivniţă construită din lespezi de piatră carieră.
Gospodăria este pe planul specific satelor de colonişti. Mai cuprinde o cămară în curte şi o şură care iniţial a fost acoperită cu paie şi a aparţinut familiei Kosa.
Maramureșul este cunoscut ca un spațiu multicultural. Pentru păstrarea tradiţiilor şi a specificului etnic al diverselor minorităţi din zonă, încă din 1972 când se preconiza organizarea unui muzeu în aer liber la Sighetu Marmaţiei, prin tematică, se propunea și achiziţionarea unor obiective aparținând comunităților etnice, informează repezentanții muzeului.
Citește și
Despre poarta cu șerpi din cadrul Muzeului Maramureșan din Sighet, datată în 1907