Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 8 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 9 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 9 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 10 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 11 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 11 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 15 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 1 zi în urmă
Să (re)descoperim Casa Nagy din cadrul Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației
Azi, 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, reprezentanții Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației ne propun să (re)descoperim Casa Nagy din Câmpulung la Tisa.
Aceasta a fost restaurată în Muzeul satului maramureșean „Mihai Dăncuș”. Casa este construită din lemn. Are un plan clasic, adică, o tindă (vestibul) pe mijloc flancată de două încăperi. Sobele de încălzit şi de gătit sunt racordate prin vestibul la un coş imens din nuiele unse cu argilă pe interior, de formă tronconică. Acoperişul este în trei ape cu o prelungire de protecţie pe faţadă. Este tencuită cu lut şi văruită în alb. Din exterior, spre curte se intră în pivniţă construită din lespezi de piatră carieră.
Gospodăria este pe planul specific satelor de colonişti. Mai cuprinde o cămară în curte şi o şură care iniţial a fost acoperită cu paie şi a aparţinut familiei Kosa.
Maramureșul este cunoscut ca un spațiu multicultural. Pentru păstrarea tradiţiilor şi a specificului etnic al diverselor minorităţi din zonă, încă din 1972 când se preconiza organizarea unui muzeu în aer liber la Sighetu Marmaţiei, prin tematică, se propunea și achiziţionarea unor obiective aparținând comunităților etnice, informează repezentanții muzeului.
Citește și
Despre poarta cu șerpi din cadrul Muzeului Maramureșan din Sighet, datată în 1907