O expoziție, două autoare - 38 minute în urmă
Cum se pregătea casa pentru Paști în Maramureșul de altădată - 2 ore în urmă
Primăvara în satul de pe Dealul Florilor - 3 ore în urmă
Trei elevi de la Liceul „Petru Rareș” Târgu Lăpuș s-au calificat la Concursul Național de Chimie „Lazăr Edeleanu” - 3 ore în urmă
Recuperarea după implant dentar: sfaturi utile - 3 ore în urmă
TVR va organiza dezbaterea finală cu candidații din turul 1 al alegerilor prezidențiale - 3 ore în urmă
Centrul de zi pentru vârstnici din Desești prinde contur - 5 ore în urmă
Ursul și primarul – o poveste românească despre frică, putere și decizie - 5 ore în urmă
Locuri de muncă disponibile în Spaţiul Economic European - 6 ore în urmă
Salvamont Maramureș – sute de oameni salvați pe parcursul anului trecut - 6 ore în urmă
„Vecernia Iertării” – rânduială unică pentru monahi și credincioși la începutul Postului Mare
Din punct de vedere liturgic Sfântul și Marele Post al Paștilor începe cu slujba Vecerniei din Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, numită și „Vecernia de umilință” sau „Vecernia Iertării”. Constituie astfel prima slujbă a bisericii care se oficiază în acest post, timp în care, 40 de zile – în afară de Săptămâna Pătimirilor – vom călători ca oarecând poporul evreu prin pustie, prin mijlocul acestei lumi, dar și cu lumea, lăsând cele pământești și căutând mai mult pe Dumnezeu.
Vecernia Iertării este o rânduială de o profunzime duhovnicească aparte, când, după Vohodul Mare, „Lumină lină” și Prochimenul Mare: „Să nu întorci faţa Ta de la sluga Ta; când mă necăjesc degrab mă auzi! Ia aminte spre sufletul meu şi-l mântuieşte pe el” – preotul va lăsa veșmintele luminoase carecau fost luate la începutul slujbei și va îmbrăca veșmintele cernite, simbolizând intrarea mult mai profundă în spațiul pocăinței, al smereniei și al iertării.
După rugăciunea „Tatăl nostru”, la strană se cântă troparele Postului Mare, apoi se va rosti rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, însoţită de metanii mari și stihurile corespunzătoare: „Doamne și Stăpânul vieții mele…”.
La sfârşitul Vecerniei, preotul se închină spre credincioşi şi îşi cere iertare, iar cei prezenţi răspund cu cuvintele: „Dumnezeu să te ierte, părinte sfinţite!”. Apoi credincioşii vin pe rând pentru a săruta Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce din mâna preotului, cerând astfel ajutor de la Dumnezeu şi binecuvântare pentru post.
Toate aceste rânduieli au în centrul lor virtutea iertării. Iertarea este considerat semnul văzut al iubirii lui Dumnezeu pentru omul cel căzut, începând cu protopărinții noștri, Adam și Eva. Iertarea este lumină din Lumina Învierii lui Hristos, lumină care luminează întunericul păcatelor și al viciilor noastre. Pentru că, fără a cere iertare și a ierta, nu vom putea păși niciodată în Împărăția lui Dumnezeu!