Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 5 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 7 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 7 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 7 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 8 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 8 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 12 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 19 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 1 zi în urmă
Amenzi mari pentru cei care fac grătar în fața blocului
Vremea caldă se apropie cu pași repezi. După un anotimp rece, oamenii simt nevoia de a petrece mai mult timp în natură. Cei care locuiesc la bloc se mulțumesc cu spațiul din jurul locuinței. Cum aerul curat face poftă de mâncare, locatarii sunt tentați să improvizeze un picnic cât mai aproape de casă.
Ceea ce mulți nu știu, este că, există o lege ce vizează desfăşurarea activităţilor de picnic și în care se precizează clar faptul că grătarele în aer liber se pot face doar în zone special amenajate. Amenda poate ajunge până la 5.000 de lei.
Potrivit regulilor ce au fost stabilite prin Legea nr. 54/2012, picnicurile și grătarele se pot organiza doar cu respectarea unor reguli clare.
Conform actului normativ, activitatea de picnic se definește ca „orice activitate de recreere desfăşurată în zone în care oamenii obișnuiesc să-și petreacă timpul liber, aflate pe domeniul public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/ sau alimente, dar şi, după caz, aprinderea ori nu a focului”,potrivit Avocat.net.
Sunt stabilite două zone clare în care se pot organiza picnicuri sau grătare:
- în zonele indicate pentru activităţile de picnic, unde sunt permise activităţi de picnic, dar nu și aprinderea focului;
- în zonele special amenajate pentru activităţile de picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.
Astfel, cei care fac grătar în zonele care nu sunt amenajate special pentru această activitate pot primi o amendă cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei.
Lăcrimioara ZOTA