Elena Iuria de la Insieme Music School Baia Mare a obținut Trofeul Junior al Festivalului „Voci de Îngeri” de la Suceava - 9 minute în urmă
Alte parcări care trec în regim de plată în Baia Mare, altă stradă închisă o vreme pentru reparații - 17 minute în urmă
Breb, satul tradițiilor vii - 2 ore în urmă
Operațiunea ROADPOL Speed Marathon în Maramureș - 2 ore în urmă
Buget cu bisturiul – DGASPC se taie, cultura slăbește, iar OMD Maramureș intră în pauză prelungită - 2 ore în urmă
Prognoză ANM: Cum e cu vremea în Maramureș în următoarele două săptămâni - 2 ore în urmă
Patru elevi de la Liceul „Petru Rareș” din Târgu Lăpuș, calificați la etapa națională a Concursului Terra – Mica Olimpiadă de geografie - 3 ore în urmă
Băimăreanca Anamaria Suciu, locul I la Campionatul Național Individual de Judo Tineret U23 - 4 ore în urmă
Prof. dr. Dorin N. Uritescu va susține la Facultatea de Litere din Baia Mare conferința „Corectitudine și greșeală în limba română” - 4 ore în urmă
Artistul Ionuț Uivaroși organizează un spectacol aniversar în satul natal; Ce colegi de cântec îi vor fi alături - 5 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna martie- Ioan Marusciac
Matematicianul Ioan Marusciac s-a născut în comuna Crăciunești, județul Maramureș, la data de 27 martie 1925. A mai avut nouă frați. Primele 6 clase primare le face în satul natal, iar gimnaziul la Sighetul Marmatiei. Fiind sărac nu-și poate continua studiile și se angajează ca muncitor la căile ferate și apoi ca secretar la Primăria din Crăciunești, până în anul 1947, cand este chemat în serviciul militar. Când se întoarce, în anul 1947, se angajează ca secretar la Liceul urcainean din Sighet. În paralel își continuă și studiile liceale.
În perioada 1951-1954 urmează cursurile Facultății de Matematică și Fizică ale Universității „Victor Babes” din Cluj. La 1 septembrie 1951, este angajat preparator la Catedra de teoria funcțiilor. Parcurge toate treptele universitare, ajungând profesor universitar în anul 1972.
A scris mai multe cursuri pentru studenți și profesori preuniversitari, și 3 monografii:
- „Teoria algoritmilor”, Editura didactică și pedagogică, București, 1966
- „Metode de rezolvare a problemelor de programare neliniară”, Editura Dacia, Cluj, 1973
- „Programare geometrică și aplicații”, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1978
Pentru cartea Metode de rezolvare a problemelor de programare neliniară, Editura Dacia, Cluj, 1973, primește premiul „Simion Stoilow” al Academiei pe anul 1974.
A avut o bogată activitate de cercetare științifică, continuând cercetările marilor matematicieni Ch. de la Valee-Poussin (1911), G. Călugăreanu (1945, 1950, 1959), A.N. Kolmogorov (1948), I. Remez (1951, 1953), J.L. Walsh (1958) etc. În anul 1962 își susține, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de Matematică și Fizică, teza de doctorat intitulată: Contribuții la studiul celei mai bune aproximații prin polinoame în domeniul complex (conducător științific acad. prof. G. Călugărean.
A publicat peste 85 de articole în reviste de specialitate. A participat cu comunicări și conferințe la manifestări științifice interne și internaționale (U.R.S.S., Belgia, R.F.G., Ungaria, Polonia).
A fost căsătorit cu Liubomera Marusciac. Copiii lor: ing. Alexandru Marusciac (absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca) locuiește în Cluj-Napoca, iar informatician Cristina Marusciac, căsătorită Câmpean (absolventă a Facultății de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai) locuiește în Canada.
S-a impus ca valoare națională și internațională în plan științific.
Ioan Marusciac a încetat din viață în anul 1987, la numai 62 de ani.
Lăcrimioara ZOTA