Tânăr fără permis prins la volanul unei mașini fără numere de înmatriculare - 1 oră în urmă
Alin-Sebastian Tat, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică UBB, va susține conferința „Cui i-e frică de Sfântul Augustin?”, la Centrul Universitar Nord Baia Mare - 2 ore în urmă
S-a lăsat cu amenzi într-un local de noapte care a vândut alcool minorilor - 3 ore în urmă
La Seini s-a desfășurat seminarul de pregătire profesională continuă cu tema ”Evaluarea primară și secundară a pacientului politraumatizat” - 3 ore în urmă
Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace se sărbătorește pe 6 aprilie - 4 ore în urmă
Andrei Rațiu, desemnat ”Tricolorul lunii martie” - 5 ore în urmă
Sportivii Waltner Eric şi Cuceu Roberta de la Galactic Dance s-au calificat în primii 24 de dansatori din Europa - 5 ore în urmă
Invitație la spectacolul „DE-CONECTAT… de primăvară” - 7 ore în urmă
Victorie fără bătăi de cap pentru ”zimbri” - 7 ore în urmă
Activități fascinante pentru școlari la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie - 8 ore în urmă
S-au dublat amenzile pentru cei care dau muzica la maxim
La începutul lunii martie Senatul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Proiectul a ajuns la Camera Deputaților pentru dezbatere, for decizional în acest caz.
„Tulburarea liniştii publice a devenit una dintre problemele care afectează viața oamenilor din ce în ce mai des. Zgomotul şi comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice și în vecinătăți. Oamenii sunt deranjați constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activități care tulbură liniştea. Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniștii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente”.
Una dintre modificările aduse este și extinderea definiției de tulburare a liniștii publice, pentru a include atât zonele urbane, cât și cele rurale. Astfel, organizarea de petreceri zgomotoase și utilizarea de aparatură muzicală la volume excesive ar putea fi sancționate indiferent de locație.
Se vor dubla amenzile prevăzute de lege
În prezent, pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00 este prevăzută o amendă între 500 și 1.500 de lei.
Pentru aceste fapte, propunerea legislativă prevede o amendă între 1.000 și 2.000 de lei. În cazul organizării de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, proiectul prevede o amendă între 4.000 și 6.000 de lei (în prezent, amenda este între 2.000 și 3.000 de lei).
Potrivit proiectului, în cazul repetării infracțiunilor în decurs de 72 de ore, amenzile pot fi majorate la 6.000 – 12.000 de lei.
Lăcrimioara ZOTA