În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 52 minute în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 1 oră în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 1 oră în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 1 oră în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 2 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 4 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 5 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 5 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 6 ore în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 6 ore în urmă
Taxele școlare nu se vor mai putea modifica pe perioada unui ciclu de studii
Luni, 18 martie 2024, în Plenul Senatului s-a adoptat un proiect ce propune ca taxele de şcolarizare să fie comunicate candidaţilor din timp şi să nu poată fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi.
„Această modificare legislativă vine să îndrepte o situaţie care îi dezavantajează în mod direct pe studenţi.
Universităţile încalcă drepturile studenţilor înmatriculaţi în învăţământul „cu taxă”, modificând după bunul plac taxele de şcolarizare în timpul perioadei de studiu.
„Iniţiativa doreşte, astfel, să ofere o garanţie clară şi neechivocă, stipulată la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenţi din România care sunt înmatriculaţi la învăţământ ‘cu taxă’ în instituţiile de învăţământ superior din România, că taxele lor de şcolarizare nu vor fi mărite pe perioada studiilor”, se stipulează în expunerea de motive.
„Este injust ca studenţii să debuteze în anul universitar, ştiind că suma aferentă studiilor este una, ca mai apoi să afle că aceasta este mai mare şi că bugetul individual este bulversat. Dorim să asigurăm astfel principiul echităţii, principiul calităţii, principiul incluziunii sociale şi interesul studentului care este beneficiarul direct al sistemului de învăţământ”, mai precizează iniţiatorul.
Camera Deputaților a adoptat Propunerea legislativă pentru modificarea art. 9 alin. (1) din Legea învăţământului superior 199/2023.
Lăcrimioara ZOTA