Breb, sat de poveste premiat la Destinația Anului 2025 - 2 ore în urmă
Titluri de stat Tezaur cu o dobândă de până la 7,60% - 3 ore în urmă
Prins gonind în localitate cu 186 km/h - 4 ore în urmă
Donald Trump Jr. vine în România cu o săptămână înainte de alegeri. Coincidență sau mesaj? - 8 ore în urmă
Trei unități de învățământ din Maramureș, desemnate „Școli eTwinning 2025” - 8 ore în urmă
S-au pus în vânzare biletele pentru Final Four-ul Cupei României, în care joacă și Minaur - 9 ore în urmă
Un nou Aquapark prinde contur în apropiere de noi, în localitatea Odoreu; Contractul de finanțare a fost semnat - 9 ore în urmă
Trei elevi de la „Șincai” vor reprezenta Maramureșul la faza națională a olimpiadei școlare de dezbateri - 9 ore în urmă
Rezultate remarcabile obținute de elevii de la Colegiul de Arte Baia Mare la Festivalul „J. S. Bach”, ediția a XXXIX-a - 9 ore în urmă
Bogdan Teodorescu a murit. Analistul politic avea 61 de ani - 10 ore în urmă
Lucrătorii din industria extracției petrolului și a gazelor s-ar putea pensiona mai devreme
Un nou proiect de lege vizează pensionarea pentru lucrătorii din industria petrolului și a gazelor. Propunere legislativă vizează modificarea legislației referitoare la sistemul public de pensii, pentru a permite acestor lucrătoril să beneficieze de încadrarea în locuri de muncă în condiții deosebite. Stagiile de cotizare ale acestora vor putea fi cu 30% mai scurte decât cele ale angajaților obișnuiți.
Proiectul de lege, depus la Senat, vizează modificarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, astfel încât aceasta să permită și lucrătorilor din segmentul de producţie asociat activităţilor de extracţie a produselor petroliere şi a gazelor naturale să beneficieze de încadrare de muncă în condiţii deosebite.
Dacă această propunere va fi adoptata, extractorii de petrol și gaze vor beneficia de aceleași facilități prevăzute de lege ca lucrătorii din serviciile de anatomie patologică și prosecturi ale spitalelor, cei din instituțiile de medicină legală, personalul disciplinelor universitare de anatomie, histologie, anatomie patologică și al catedrei de biologie celulară ori de personalul navigant din aviația civilă, mineri, lucrători din industria nucleară etc.
Cu definește legea locurile de muncă în condiții deosebite
Locurile de muncă în condiții deosebite sunt definite de noua lege a pensiilor, ca fiind cele unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.
Cei încadrați în această categorie beneficiază, conform noilor prevederi, de patru luni, cu titlu de perioade suplimentare față de stagiul de cotizare standard, pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă.
Deocamdată este în stadiul de ăroăunere legislativă, aceasta va trebui să tracă de votul Parlamentului.