Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 2 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 2 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 5 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 9 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 9 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 9 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 12 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 13 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 14 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - în urmă
Lucrătorii din industria extracției petrolului și a gazelor s-ar putea pensiona mai devreme
Un nou proiect de lege vizează pensionarea pentru lucrătorii din industria petrolului și a gazelor. Propunere legislativă vizează modificarea legislației referitoare la sistemul public de pensii, pentru a permite acestor lucrătoril să beneficieze de încadrarea în locuri de muncă în condiții deosebite. Stagiile de cotizare ale acestora vor putea fi cu 30% mai scurte decât cele ale angajaților obișnuiți.
Proiectul de lege, depus la Senat, vizează modificarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, astfel încât aceasta să permită și lucrătorilor din segmentul de producţie asociat activităţilor de extracţie a produselor petroliere şi a gazelor naturale să beneficieze de încadrare de muncă în condiţii deosebite.
Dacă această propunere va fi adoptata, extractorii de petrol și gaze vor beneficia de aceleași facilități prevăzute de lege ca lucrătorii din serviciile de anatomie patologică și prosecturi ale spitalelor, cei din instituțiile de medicină legală, personalul disciplinelor universitare de anatomie, histologie, anatomie patologică și al catedrei de biologie celulară ori de personalul navigant din aviația civilă, mineri, lucrători din industria nucleară etc.
Cu definește legea locurile de muncă în condiții deosebite
Locurile de muncă în condiții deosebite sunt definite de noua lege a pensiilor, ca fiind cele unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.
Cei încadrați în această categorie beneficiază, conform noilor prevederi, de patru luni, cu titlu de perioade suplimentare față de stagiul de cotizare standard, pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă.
Deocamdată este în stadiul de ăroăunere legislativă, aceasta va trebui să tracă de votul Parlamentului.