152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 3 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 4 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 4 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 4 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 4 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 5 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 5 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 5 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 5 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 7 ore în urmă
Duminică, 24 martie, creștinii romano-catolici sărbătoresc Duminica Floriilor
Astăzi, 24 martie, credincioșii catolici sărbătoresc Duminica Floriilor, sărbătoare ce vestește Paștele.
În fiecare an, în Duminica Floriilor credincioșii se vor aduna la biserică pentru a celebra cea mai importantă sărbătoare care vestește Învierea Domnului. Este ultima duminică înante de Paște și nu are o dată fixă.
Această zi amintește de intrarea triumfală a Domhului Iisus Hristos în Ierusalim, călare pe un asin. La vremea respectivă, oamenii l-au primit pe Fiul Domnului cu crenguțe verzi în mâini, pe care le-au aruncat pe drumul pe care acesta călca, în semn de bucurie.
În ziua Floriilor, catolicii merg la biserică, iar ramurile pe care le primesc sunt considerate obiecte sfinte, pe care le duc acasă și le pun la icoane. În timpul slujbei, se citește despre patimile lui Iisus Hristos, în timp ce credincioșii stau în picioare cu crenguțele în mâini. În timpul Săptămânii Sfinte, statuile și crucifixele din biserică se acoperă cu pânză purpurie, ceea ce înseamnă că Biserica Catolică este în doliu.
Odată ce se vor usca, crenguțele nu pot fi aruncate, astfel că sunt aduse la biserică, unde li se dă foc pentru a obține cenușa ce va fi folosită în anul următor la Miercurea Cenușii, ce reprezintă pentru catolici prima zi a Postului Mare.
De asemenea, un alt lucru specific catolicilor sunt culorile Sfintei Liturghii din Duminica Floriilor. Roșul și albul reprezintă răscumpărarea în sânge pe care Hristos a plătit-o pentru lume.
Începând cu această zi sfântă de Duminică, în toate bisericile din țară au loc slubele deniilor care țin până în Vinerea Mare.