O reabilitare la jumătate de preț - 2 minute în urmă
Controale de noapte în localurile din Baia Mare - 30 minute în urmă
Bulgaria te așteaptă… cu taxe mai mari! - 1 oră în urmă
Noua lege nu iartă pe nimeni: nici la oraș, nici la sat - 2 ore în urmă
Amza Pellea – 7 aprilie, ziua în care s-a născut geniul popular al scenei românești - 2 ore în urmă
O nouă performanță pentru lucacistul Victor Dragoș – medalie de aur și premiul III la Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele IX-XII - 9 ore în urmă
Înfrângere pentru Minaur, care a ratat șansa de a urca pe podium - 11 ore în urmă
Acțiune de salvare în Munții Maramureșului - 11 ore în urmă
Copii la concurs de preparat cozonaci - 11 ore în urmă
Tânăr fără permis prins la volanul unei mașini fără numere de înmatriculare - 17 ore în urmă
De ce plânge vița-de-vie primăvara
Plânsul viței-de-vie reprezintă trezirea biologică a plantei, în acest fel manifestându-se vizibil, revenirea ei la viață după o perioadă de repaus. Durează aproximativ două săptămâni. Concret, acest fenomen neobișnuit se găsește la vița de vie, atât pe lemnul vechi, cât și la coardele de un an (tinere). În fiecare primăvară rădăcinile plantei încep să preia din sol apă și elemente nutritive. Acestea sunt conduse la toate părțile din plantă. Pentru că tăierile se fac de agricultori în uscat, vasele conductoare sunt secționate. În felul acesta, prin rănile produse începe să se elimine seva.
Specialiștii susțin că are multe calități medicinale, descrise minuțios în manualele de medicină naturistă. Denumirea științifică este de „lacrimile viței-de-vie”.
Lacrimile viței-de vie au foarte multe beneficii pentru sănătate. Ele au proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, diuretice, detoxifiere și antioxidante. Au efecte și împotriva conjuctivitei, a iritațiilor oculare dar și a stărilor de oboseală. Seva eliminată prin plâns, la această plantă este denumită popular lacrimi. Colectarea sevei trebuie să se facă în recipiente curate, de mici dimensiuni, cu gât strâmt. Seva își pierde limpezimea în câteva ore, datorită proceselor oxidative și a microorganismelor care se dezvoltă pe valorosul substrat.
Lăcrimioara ZOTA