181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 2 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 3 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 7 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 7 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Artistul maramureșean Deți Iuga și parcursul său pe drumul muzicii; „Dumnezeu le rânduiește pe toate și nu pot decât să-I mulțumesc că am ajuns unde-s azi”
Dumitru (Deți cum îi spun apropiații) Iuga este un artist maramureșean foarte apreciat. Cântecele sale aduc multă voie bună, iar pricesnele sensibilizează și chiar aduc lacrimi în ochii celor care le ascultă.
Zilele trecute a fost prezent la TVR 3, în cadrul emisiunii „Cântec și Poveste”, realizatoriul acesteia fiind îndrăgitul artist Alexandru Pugna. Acolo, Deți Iuga și-a povestit viața și parcursul pe drumul muzicii. Pentru că am rămas impresionați de frumosul dialog și cu siguranță sunt dintre dumneavoastră care nu au reușit să o urmărească, ne-am gândit să vi-l prezentăm pe scurt, pe baza acesteia. Deți are puțin peste 40 de ani și este originar din Săliștea de Sus. Inițial a învățat să cânte la vioară, iar apoi a început să cânte vocal.
„Vin dintr-o familie modestă, cu părinți muncitori, rugători și cu frica lui Dumnezeu. Să știți că eu prima dată am cântat la ceteră. La mine în Săliște a fost un renumit ceteraș, Ionu’ lu’ Grigore, zis Paganini. Avea o măiestrie aparte, era foarte cunoscut și îndrăgit pe toată valea Izei. Am făcut din plăcere muzică.
Apoi am ajuns la Sighetu Marmației, unde regretatul Nicolae Tudorovici mi-a fost profesor timp de trei ani de zile la Școala Populară de Artă. Am studiat ca instrumentist. Cu gura am cântat după ureche. Oamenii o apreciat, ziceau „auzi ce voce are”. Când am văzut că lumea mă aclamă am început să cânt cu vocea, adică graiul maramureșenesc. La vioară am cântat apoi tot mai puțin.
Vocea era o încurajare din partea bunicii mele. Mă auzea cum cânt și zicea „auzi ce fain întoarnă glasul” și mi-a dat impulsul acela de a continua în viață și de a merge pe drumul cântecului. Pot să spun că ea m-a învățat cântece și să horesc”, declară maramureșeanul.
Condiția financiară l-a făcut să ia drumul străinătății unde a stat 18 ani. Reîntors acasă, acesta a început iar să cânte, aprecierea din partea publicului fiind acum pe măsura talentului său.
„Nu mi-e rușine să spun, dar am plecat de la opinci, așa o fost viața, lumea de mijloc, toată lumea avea animale, gospodărie. Chiar le spuneam la copii că pentru mine vacanța era când începea școala, nu când era vacanță, pentru că nu-mi vedeam capul de necaz când era de mers la lucru, la fân și la coasă.
După ce am terminat armata la București, în 2001 am plecat pentru un an în străinătate din lipsă financiară. Părinții cât o putut ne-o dat, dar noi am vrut mai mult. Am plecat cu gândul că stau un an de zile să-mi fac bani pentru sonorizare, că lumea s-o modernizat și să fiu în rând cu ea. Cântam deja de vreo cinci ani pe la evenimente, la Cămin, petreceam acasă mireasa cu vioara.
Ironia sorții a fost că am stat 18 ani și am venit tot fără sonorizare acasă. Între timp mă căsătorisem, mi-am întemeiat o familie. Dar pot să mărturisesc că în tot timpul ăsta cântecul l-am purtat în suflet. Mai hoream uneori așa singur și mai trăiam amintirile cum era la evenimente în trecut. M-am întors acasă definitiv în 2019. Nu am revenit cu gândul să mă reapuc de muzică, dar am făcut un cântec pentru mine, „Spune-mi măiculiță-mi spune”, și aia o fost scânteia pentru mine, impulsul care m-o impins din spate. Dumnezeu le rânduiește pe toate și nu pot decât să-I mulțumesc că am ajuns unde-s azi”, spune Deți Iuga.
Maramureșeanul horește cu drag, dar și interpretează cu multă plăcere și emoție cântecele bisericești. Bunicii săi i-au insuflat dragostea pentru cele sfinte, iar Frații Petreuș au fost modelul lui pe calea cântecului popular.
„În copilărie am trăit mai mult cu bunicii, care erau foarte apropiați de biserică. Bunicul era curator, iar bunica cânta în cor.
Eu iubesc frații Petreuș, cu ei am crescut și pot să spun că ei mi-au deschis orizonturile spre ceea ce-s acuma și ceea ce fac”, a mai mărturisit Deți în cadrul emisiunii.
De curând, acesta a lansat o priceasnă foarte frumoasă, iar în prima zi de Paști își va bucura ascultătorii cu o melodie de voie bună.
Felicitări și mult succes în continuare!
Lavinia-Codruța HERMAN
1 Comentariu în această postare
Zina Dorina Avram
Felicitari si succes pe mai departe