Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 5 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 6 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 9 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 13 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 13 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 13 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 15 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 16 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 18 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - 1 zi în urmă
Nouă escrocherie: apelul care te lasă fără bani în cont. Metoda nu poate fi combătută în niciun fel
Escrocii cibernetici au descoperit o nouă metodă de a fura banii din conturile victimelor. Este vorba de „spoofing” și înseamnă mascarea identității, după cum arată directoratul Național de Securitate Cibernetică.
Infractorii ne pot face să credem că suntem sunați de banca la care avem cont, de poliție sau chiar de un număr pe care îl avem în agendă.
„Dacă numărul de telefon este salvat în agenda victimei cu un nume va fi afișat acel nume. Nu îmi apare doar numărul de telefon, ci mai departe telefonul mobil interpretează informația afișând ceea ce ar trebui să afișeze pe baza numărului de telefon“, explică Cristian Iosub, specialist securitate cibernetică.
Această modalitate de mascare a identității se numește spoofing și nu poate fi combătută în acest moment în niciun fel. „Este un atac care se folosește sută la sută de ceea ce noi numim inginerie socială. Cineva te apelează și te convinge, oferindu-ți un scenariu la telefon, ca să oferi anumite date”, spune Mihai Rotariu, reprezentant DNSC.
Infractorii pot folosi alături de spoofing și inteligența artificială, care poate modifica vocea apelantului. „Se poate și acum clona vocea umană, poți să suni ca atacator, poți să suni o victimă pretinzând că ești mama ei, de exemplu, cu vocea mamei ei și la capătul celălalt să fie un bărbat“, explică Cristian Iosub.