Share
Sfântul Gheorghe și Floriile, principalele sărbători religioase ale lunii aprilie

Sfântul Gheorghe și Floriile, principalele sărbători religioase ale lunii aprilie

În această lună,credincioșii ortodocși prăznuiesc două sărbători mari. Prima este Sfântul Gheorghe, sărbătorit pe data de 23 aprilie și a doua, Floriile ortodoxe care vor fi în acest an pe data de 28 aprilie.

Sfântul Gheorghe s-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian din secolul al IV-lea. A fost militar în armata împăratului și s-a confruntat cu persecuţiile asupra creştinilor, începute în anul 303. Și-a mărturisit credinţa în Hristos şi a fost întemniţat. A fost torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Este unul dintre cei mai iubiți Sfinți din Calendarul Ortodox.

Peste un milion de români poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe şi îşi sărbătoresc onomastica pe 23 aprilie. Sf. Gheorghe a fost un protector al naturii înverzite, vitelor și oilor. Se crede că atunci când broaștele cântă pentru prima oară, Sfântul Gheorghe deschide drumul naturii spre viață. În cele mai multe icoane, Sf. Gheorghe este reprezentat într-o mantie roşie, culoare tradiţională pentru un martir, dar şi ca războinic pedestru sau ca și conducător militar, ţinând o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă.

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc în fiecare an Floriile sau Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, una dintre cele mai importante sărbători creştine. Floriile se mai numesc și Duminica Patimilor, Duminica Floriilor a Patimilor Domnului sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Se sărbătoresc întotdeauna înainte cu o săptămână de Paște. Duminica Floriilor marchează, an de an, intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin, de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”.

În ziua de Florii se ţine o Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici, iar credincioșii merg la biserică cu crenguțe de salcie. Acestea sunt binecuvântate de către preot în cadrul unui moment special, ținut înainte de Liturghie.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu