Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 3 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 3 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 6 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 10 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 11 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 11 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 13 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 14 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 15 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - 1 zi în urmă
Legendele lunii aprilie
Luna aprilie, în popor, este denumită Prier, lună prielnică și Traista-n băț, denumire pentru vântul uscat, căci vremea poate fi destul de schimbătoare și capricioasă, când cald, când secetoasă și friguroasă.
Una dintre legendele acestei luni spune că a chemat odată Mart pe Prier la banchet. Se duse Prier și se sfătui cu Mai, ce să facă, să se ducă, or să nu se ducă? „Du-te, zise Mai, dar el e șugubăț, râde de oameni; tu când te-i duce, să iai cu tine sania, și căruța, și-o luntre, că altfel n-o să ieși bine.” Se duce Prier. Îl vede Mart și-l întreabă: „Da ce aduci atâtea halaturi, frate?” „Apăi dă, la gospodăria omului sunt bune de toate.” Stă el o zi, stă două, stă trei. Încearcă Mart cu omăt și viscol – lui Prier nici că-i pasă, că el are sanie. Văzând asta, dă Mart o ploaie și se face glod. Lui Prier nici că-i pasă că el are căruță. Rupe Mart podurile, curg puhoaiele, Prier merge cu luntrea. Vede Mart că nu-i poate face nimică. Îl cheamă și-l întreabă să-i spuie cine l-a învățat să vie așa. Prier n-are ce lucra și-i spune că Mai. „Ei, las, dar, că-i voi ținea și lui vreo două brumi, ca să veștejesc florile cele falnice, de care-l fălesc pe dânsul. Și de atuncea în Mai totdeauna sunt brumi, că Mart i le dă, de ciudă. (Pavel Băjescu, Iordănești)
O altă legendă spune că Solomon a făcut ca luna aprilie să fie jumatate caldă şi jumătate friguroasă, jumătatea caldă pentru a-i sprijini pe agricultori să-şi continue semănăturile de primăvară și să pornească rodul pomilor. Zic bătrânii că dacă zilele Babelor țin mai mult de douăsprezece zile, acestea se numesc zile împrumutate, căci trec în luna lui Prier și sunt zile păguboase pentru pomii înfloriți şi pentru lucrările de primăvară. În spiritualitatea populară se și spune că „Prier priește, dar și jupuiește!”
Aprilie este luna în care se prevestește vremea de peste an. Din bătrâni de spune că, dacă în luna lui Prier este vreme frumoasă și călduroasă, atunci va fi vreme rece în luna mai, chiar cu posibile înghețuri, iar vara va fi furtunoasă. Dacă, dimpotrivă, de prier va fi vreme rece și posomorâtă, atunci în luna Mai va fi vreme frumoasă și călduroasă. Dacă tună și fulgeră, nu vor exista motive să ne temem de ger, iar negura de la răsărit, din luna aprilie, este semn bun pentru anul în curs. În credinţa populară se spune că dacă toate gândurile noastre vor fi exprimate cu sufletul curat, se vor împlini după noaptea Învierii.
surse: Simion Florea Marian–Sărbătorile la români, Ion Ghinoiu–Calendarul țăranului român/ Obiceiuri populare de peste an, Gh. F.Ciaușanu–Superstițiile poporului român, Elena Niculiță-Voronca–Datinile și credințele poporului român.
Lăcrimioara ZOTA