PS Părinte Iustin: „Lumina din Noaptea Învierii se revarsă, mângâietor și vindecător, peste sufletul, inima, mintea și conștiința noastră, ca un dar venit de Sus să lumineze întunericul acestei lumi” - 49 minute în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Nu mai privim la moarte, pe pământ, ci spre Învierea lui Hristos! - 2 ore în urmă
Spectacol pentru copii: Cântece cu ketchup - 5 ore în urmă
Seară muzicală alături de Cvartetul Euroart și soprana Mihaela Hotea - 7 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (XII) - 8 ore în urmă
Lecții de orientare sportivă pentru elevii băimăreni - 8 ore în urmă
Studenții la filosofie de la Centrul Universitar Nord Baia Mare vor participa la un masterclass alături de filosoful Ion Papuc - 9 ore în urmă
După ani de așteptare, gigantul retailer german Aldi face primul pas concret spre România - 9 ore în urmă
CSM Sighet și-a surclasat adversara în deplasare - 9 ore în urmă
Măsuri luate de ISU pentru sărbători în siguranță - 10 ore în urmă
Catalogul electronic va deveni obligatoriu în toate școlile
Conform unui ordin de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației, catalogul electronic este definit ca un sistem informatic integrat. Acesta va gestiona situația școlară a preșcolarilor și elevilor la nivel național. Un proiect care a fost amânat timp de cinci ani prevede că „Catalogul electronic trebuie să fie dezvoltat în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin”. Operaționalizarea la nivelul întregului sistem de învățământ se face în termen de maximum 3 luni de la încheierea dezvoltării catalogului electronic, la nivel național.
Câteva unități de învățământ utilizează deja cataloagele electronice. Acestea au fost achiziționate printr-un program pilot aprobat de către Ministerul Educației, începând cu anul școlar 2021-2022.
Acest sistem va înregistra absențele, notele, mediile. El va genera rapoarte și statistici relevante la nivel de clasă, unitate de învățământ, județ și sistem național de învățământ preuniversitar. Va include și alte date legate de parcursul educațional și procesele administrative asociate acestuia. Datele din catalogul electronic vor fi interoperabile cu Sistemul Integrat de Management al Școlarității (SIMS) și cu Registrul Matricol Unic / Registrul Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii. Astfel, acest sistem informatic va permite un acces simplu al elevilor și părinților la datele din catalog.
Catalogul electronic va fi accesibil și va permite introducerea de date noi printr-o varietate de mijloace. Este vorba inclusiv de desktop, laptop, tabletă sau smartphone. Totul se va petrece cu ajutorul unui nume de utilizator și a unei parole. Vor exista nivele diferite de acces pentru fiecare beneficiar. Administratorii din școli sau județe nu vor avea permisiunea de a modifica datele. Această responsabilitate va rămâne în sarcina profesorului responsabil cu evaluarea și notarea absențelor elevilor.
Implementarea catalogului electronic școlar va fi extinsă în toate unitățile de învățământ preuniversitar prin intermediul unui sistem unic la nivel național. Toate școlile ar urma să fie conectate la catalogul electronic începând cu anul școlar 2026-2027.
Lăcrimioara ZOTA