181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 3 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 5 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 8 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 9 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Copiii români, cei mai săraci din Europa
România este pe un rușinos loc I în ceea ce privește gradul semnificativ de sărăcie cu care se confruntă copiii și tinerii. Mai precis, în 2021, peste 40% din copiii și tineri români, cu vârste între 0 și 17 ani, se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială.
„Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a înregistrat, între anii 2018-2021, fiind afectaţi 3 din 10 copii în vârstă de până la 18 ani”, se precizează în documentul „Strategia Națională pentru Susținerea Părinților”, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, conform G4Media. „Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul 2021, 41,5% dintre copiii şi tinerii români din grupa de vârstă 0-17 ani se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială, România înregistrând cea mai ridicată rată dintre ţările UE, urmată, la distanţă, de Spania (33,4%).
Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a înregistrat, între anii 2018-2021, fiind afectaţi 3 din 10 copii în vârstă de până la 18 ani, iar dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 ani, circa 1 din 4, pragul de sărăcie fiind mult peste nivelul de sărăcie corespunzător adulţilor”, se mai menționează în document.
În anul 2021, gospodăriile care au fost cel mai puternic afectate de sărăcie au fost cele formate din doi adulți și trei sau mai mulți copii dependenți, înregistrând un procent de 56,4%, în creștere față de anul 2018, când procentul a fost de 53,4%.
Familiile monoparntale sunt și ele în pericol, concret, trei din zece familii monoparentale (părinte singur cu cel puṭin un copil dependent). În 2021, au continuat să se confrunte cu sărăcia, înregistrând un procent al sărăciei de 28,8%, în scădere totuși față de 2018, când procentul a fost de 41,6%.
Sursa foto: Realitatea.net
.