George Simion reacționează la apelul lui Ponta și Georgescu - 13 ore în urmă
Anchetatori și criminaliști la Moisei, după focuri de armă suspecte - 13 ore în urmă
În urmă cu 72 de ani, Iuliu Maniu se stingea în închisoarea din Sighetu Marmației - 14 ore în urmă
Se împlinesc 69 de ani de la uciderea lui Gheorghe Pașca din Săliștea de Sus – cel mai longeviv luptător anticomunist din Maramureș - 14 ore în urmă
Guvernul taie la jumătate fondurile pentru „Noua Casă” - 14 ore în urmă
Prof. dr. Ion Copoeru a susținut la Centrul Universitar Nord Baia Mare conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 14 ore în urmă
După 23 de ani de activitate, luptătorul băimărean Ionuț Rogoz anunță că se retrage; Ultimul său meci va avea loc în 24 mai - 15 ore în urmă
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare celebrează 85 de ani dela nașterea lui Leschian Vasile - 16 ore în urmă
Sighetu Marmației începe renovarea energetică cu fonduri europene - 16 ore în urmă
Investiții în viitorul comunei Mireșu Mare - 16 ore în urmă
„Boala telefonului mobil”, afecţiunea care îţi deformează coloana vertebrală
Utilizarea smartphone-ului și a gadgeturilor ar trebui să ne facă viaţa mai uşoară. De afapt, nu e greșit să spunem că ne uluraz viața. Însă pe de altă parte,s-ar putea să ne creeze dificultăți la care nu ne-am gândit.
O nouă afecțiune care atinge tot mai mulți copii și tineri se numește „text-neck”, sau „boala smartphone-ului”, cunoscută în literatura de specialitate drept „Turtle Neck Posture” sau „Anterior Head Syndrom”.
„Principala cauză a bolii este menţinerea într-o postură incorectă a coloanei cervicale. Practic ”uitatul şi tastatul în telefon” în mod prelungit, va duce, în timp, la modificarea curburii cervicale văzute din plan sagital, adică din lordoză se va ajunge în rectitudine sau cifoză cervicală”, explică medicul specialist în recuperarea medicală – medicină fizică, Răzvan Darea.
Potrivit lui, semnele clinice ale afecţiunii sunt durerea în zona cervicală, durere ce iradiază spre umăr, spate sau membru superior, limitarea mobiltăţii gâtului, rigiditatea coloanei cervicale, contracţii ale musculaturii gâtului şi dureri de cap sau hipotonia (scăderea tonusului muscular) trapezului, a romboizilor, a rotatorilor externi ai umărului.
Complicațiile pot fi dureroase
Complicaţiile care pot să apară vizează aplatizarea coloanei dorsale – ceea ce va face ca spatele să fie plan, osteoartită cu debut precoce a coloanei vertebrale cervico-dorsale, degenerarea generală a coloanei vertebrale, compresia discurilor intervertebrale, hipotonie musculară sau pierderea capacităţii pulmonare.
Solicitat să explice ce anume se întâmplă cu coloana vertebrală atunci când stăm prea mult în această poziţie incorectă, el a răspuns: „Pe înţelesul tuturor, ne „cocoşam” adica facem cifoza, sau daca deja avem vreo afecţiune degenerativă, cum ar fi cifoză, scolioză, lordoză, cifoscolioza etc…, nu facem decât să le accentuăm”, a explicat el.
Boala ne afectează inclusiv ochii sau puterea de concentrare, iar în unele situaţii se poate ajunge chiar la operaţii.
„Da, se poate ajunge şi la operaţii de hernii de disc, discopatii lombare, se poate ajunge chiar şi la operaţii ale ochilor. De ce? Pentru că tot ce se face în exces dăunează, iar excesul de gadgeturi cam asta face”, mai menţionează el.
Cum previi îmbolnăvirea
Medicul Răzvan Darea mai arată că prevenţia este cea mai bună şi a enumerat câteva metode de a preveni să ne îmbolnăvim din cauza telefonului: „Managementul posturii şi a activităţilor în timp ce se utilizează smartphone-uri sau alte dispozitive portabile, evitaţi utilizarea excesivă şi faceţi pauze dese, evitaţi posturile statice prelungite, poziţionaţi dispozitivul astfel încât să reducă tensiunile atât pe cap / gât, cât şi pe extremităţile superioare, evitaţi să ţineţi dispozitive mari sau grele într-o mână pentru o durată lungă de timp”, a mai precizat el.
Pe de altă parte, tratamentul necesită fizioterapie, masaj, kinetoterapie şi medicaţie cu analgezice şi antiinflamatorii.