O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 4 minute în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 27 minute în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 36 minute în urmă
„Cântați, Domnului, cântați”: La Sighetu Marmației va avea loc a IV-a ediție a Festivalului concurs de cântări religioase - 51 minute în urmă
Când omul sfințește locul - 3 ore în urmă
Atelier de încondeiat ouă la Centrul de informare turistică din Sarasău - 5 ore în urmă
Bărbat în stare gravă după ce a fost prins sub un mal de pământ surpat - 5 ore în urmă
Teatrul Ararat Baia Mare va prezenta spectacolul „Gunoierul” la Festivalul Internațional de Satiră și Umor „Mărul de aur” de la Bistrița - 5 ore în urmă
Cod galben în Maramureș - 5 ore în urmă
Diplomă de Recunoștință pentru Ștefan Costache, ultimul veteran de război din Maramureș - 6 ore în urmă
Cadourile pentru angajați și tichetele-cadou de sărbători, încurajate de legislație
Legislația actuală încurajează firmele să acorde cadouri și tichete cadou angajaților, de sărbători, printr-un regim fiscal preferențial. Astfel, în anumite limite, angajatorii pot da cadouri salariaților și copiilor lor fără să achite la stat taxe salariale. Pe deasupra, există o facilitate și pentru calculul impozitului pe profit.
În primul rând, este vorba despre venituri neimpozabile în cazul cadourilor în bani și/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite salariaților de Paște (inclusiv cele oferite pentru copiii minori ai acestora). Sumele sunt neimpozabile, însă în limita a 300 de lei de persoană.
În același timp, cadourile de Paște reprezintă venituri neincluse în baza lunară de calcul a contribuțiilor pentru pensii, sănătate și muncă, dacă se acordă tot în condițiile amintite mai sus. Practic, pentru cadourile date salariaților (inclusiv copiilor lor) de Paște, angajatorul nu trebuie să plătească taxe salariale către stat.
Pentru sumele ce depășesc limita de 300 de lei, angajatorii trebuie să achite impozit pe venit (cotă: 10%) și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).
Pe de altă parte, la calcularea impozitului pe profit, cheltuielile cu cadouri în bani sau în natură, inclusiv cu tichete cadou, oferite salariaților și copiilor minori ai acestora sunt deductibile în limita cotei de 5%, ce se aplică asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.