Ninsori de aprilie în Maramureș | video - 1 oră în urmă
Egal pentru Minaur la Satu Mare în a treia etapă din play-off - 3 ore în urmă
Știința Explorări, învinsă în primul meci pentru locurile 7-8 - 4 ore în urmă
Trupa „Syn Ze Sase Tri” a făcut senzație în Baia Mare - 8 ore în urmă
Bârsana i-a fost leagăn, Maramureșul chemare – Povestea dascălului Petre Lenghel-Izanu - 8 ore în urmă
Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 8 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 9 ore în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 9 ore în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 11 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 12 ore în urmă
Acțiuni pentru protejarea patrimoniului cultural din Maramureș
În Maramureș se regăsesc opt monumente de arhitectură tradițională incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș, prin Serviciul de Investigații Criminale și Serviciul de Ordine Publică, desfășoară activități pentru protejarea patrimoniului cultural național, atât în cadrul misiunilor de zi cu zi cât și prin organizarea de activități tematice.
Cea mai recentă activitate s-a desfășurat zilele trecute la Biserica de lemn ”Intrarea Maicii Domnului în Biserica”, situat în comuna Bârsana – monument istoric inclus pe lista de patrimoniu cultural mondial UNESCO. Inițiată de Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, activitatea de la biserica de lemn din Bârsana este prima, dintr-o serie de vizite de lucru la cele opt biserici de lemn înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, arată reprezentanții IPJ Maramureș.
”Specialiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și Serviciului de Ordine Publică, prezenți la întâlnirea de lucru, au subliniat importanța luării măsurilor legale în vederea prevenirii comiterii de infracțiuni la regimul protejării patrimoniului cultural național. Astfel, polițiștii au informat reprezentanții obiectivului cu privire la necesitatea implementării măsurilor privind paza obiectivului, conform prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și H.G. nr. 301/2012 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 333/2003.
Măsurile de pază și protecție pentru obiectivele care fac parte din categoria unităților de interes public se realizează în conformitate cu măsurile stabilite în analiza de risc la securitatea fizică și în conformitate cu prevederile art. 8^1 din Anexa 1 la HG nr. 301/2012 , respectiv sisteme de supraveghere video pe căile de acces, holuri și alte zone cu risc ridicat, detecție a efracției pe zonele de expunere sau depozitare valori și control acces, prin personal sau echipamente. La activitate au participat membri ai Comitetului de Organizare UNESCO, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, reprezentant al autorității locale și în calitate de administrator preotul paroh Oprișan Marcel”, arată Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș.
C.Ț.