Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 3 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 5 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 5 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 6 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 6 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 7 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 10 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 17 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 19 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
„Cartea-colivie”, lucrarea artistei băimărence Vera Vancea, expusă la Galeria de Artă „Orizont” București
Vera Vancea, artista imprevizibilă care a cochetat de-a lungul anilor cu ceramică, grafică-portrete, pictură digitală, surprinde și de această dată, etalându-și latura versatilă și creativă. „Cartea-colivie” este cea mai recentă lucrare a Verei. Bucuria finalizării lucrării a împărțit-o cu sutele sau poate miile de perechi de ochi care s-au perindat la evenimentul artistic „Internațional West Meets East-A Cultural Book Exchange 2024”. La expoziție participă 100 de artiști din România, SUA, Italia și Germania. Cărțile-obiect expuse semnifică spiritul luminos al artiștilor care pot crea minunate opere de artă. Ce a inspirat-o pe artista noastră băimăreancă în realizarea lucrării, povestește ea însăși.
„Cartea-colivie e fix ce-i spune titlul, o colivie aurie ce păstrează în filele sale păsările, până-și iau zborul. Înainte de toate, am ales ca temă pe care să o explorez, păsările. Începusem cu ciorile, pentru că mi se păreau niște păsări foarte interesante, chiar dacă sunt urâte de mulți. Am descoperit că sunt longevive și extrem de inteligente. După ce desenasem cateva, care au și fost expuse, am găsit în fața Galeriei UAP de pe bulevardul București, un puiuț de cioară, plângând. I-am cautat cu privirea părinții, postându-mă prin apropiere, dar nu au venit. Să-l fi lăsat acolo, în rondul de flori, în aproprierea bulevardului extrem de circulat, însemna moarte sigură și imediată. L-am dus acasă, revenind în ziua urmatoare, în speranța că-i vor sosi părinții. M-am întors cu pasărea acasă, dar, având pisici, a fost musai să o găzduiesc la o prietenă cu o curte generoasă. Acolo am început lecțiile de zbor și după câteva încercări a reușit să bată din aripi și să se înalțe. Vorbeam cu ea, o hrăneam amândouă, ce mai, ne făcusem o amică tare faină. Noaptea, prietena mea o băga într-o colivie, să fie la adăpost de pisicile care îi tranzitau curtea din cand în cand. Din pacate, într-o seara de vară, Kra nu s-a mai întors să doarmă în colivie, preferând să ramână pe crengile copacilor din curtea Anei. De atunci n-am mai aflat nimic de ea.
Bufnițe am desenat, știind că-s simbolul înțelepciunii, cunoașterii, cele din lucrare sunt „Paznici zi/noapte”. Pițigoii m-au inspirat cu vioiciunea și coloritul lor. M-am hotărât să le „prind” pe toate câte le desenasem/pictasem digital și să le dedic o lucrare. De tema expoziției știam, „Cartea-obiect”, așa că, s-a potrivit mănușă, să creez o carte în care să existe personaje principale. A fost un pic dificil să găsesc tehnic, o variantă care să ducă cu gândul la carte. Mi-am tăiat lemn la dimensiune, l-am dat cu acrilic auriu, apoi, la prinderea foilor am folosit carton, pe care l-am lipit de acestea, și am folosit holzsuruburi, piulițe și balamale. Am gândit lucrarea, în așa fel, încât să aibă stabilitate pe verticală, atât cu paginile închise, cât și cu cele deschise.”
Artista Vera Vancea va continua mereu să-și alimenteze inspirația din lumea care o înconjoară. Păsări, peisaje naturale, experiențe și emoții trăite, toate reprezintă un cumul de surse de inspirație care se reflectă în creațiile ei, conferindu-le farmec și autenticitate. Că doar arta rămâne unicul mod în care ne putem exprima emoțiile fără teamă.
Lucrarea poate fi vizionată și chiar achiziționată, până pe 28 aprilie 2024, la Galeria de artă „Orizont” București.
Lăcrimioara ZOTA