Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 1 oră în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 4 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 8 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 8 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 11 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 12 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 14 ore în urmă
Anumite nume de copii sunt interzise în țara noastră
În România, permisivitatea legislației oferă părinților opțiunea alegerii numelui unui nou-născut, dintr-o varietate largă de prenume.Cu toate astea, Codul Civil stabilește niște limite care să protejeze interesele copilului. Există un articol care prevede limite clare. Concret, Articolul 84 alineatul 2 prevede că înregistrarea prenumelor indecente, ridicole sau de natură a afecta ordinea publică, bunele moravuri ori interesele copilului este strict interzisă.
Ofițerul stării civile are puterea de a decide dacă acceptă sau nu, numele propus de părinte. Acesta poate refuza înregistrarea numelor ce cad sub incidența acestei interdicții. Părinții care se confruntă cu refuzul ofițerului de stare civilă și nu cad de acord pentru un alt nume, au posibilitatea să conteste această decizie în instanță. România nu este singura țară în care se impun astfel de restricții! În Danemarca există o listă de peste 7.000 de nume interzise, actualizată constant.
De-a lungul anilor, părinții din România au ales nume inedite pentru copii lor precum: Superman, Ministru, Logan, Solenza, Mercedes, Președinte, Portocala, Lămâia, Televizor, Miss-America, Rândunel, Struț, Paracetamol, Termopan, Papanaș, Expertiza, Farmacia, Sentiment-Brusli, Făt-Frumos, Leuștean, Semaforul, Milion…
Cel mai popular nume de băieți din ultimii douăzeci de ani a fost Alexandru. După 2005 și până în prezent, a fost înlocuit de Andrei. Pentru fete, Maria este numele de top în ultimii 21 de ani, urmat de Andreea, Elena, Ioana și Sofia.
Lăcrimioara ZOTA