În Lumina Învierii: Rânduiala sfintelor slujbe în Episcopia Maramureșului și Sătmarului - 2 ore în urmă
Păziți-vă de șarlatani! ANAF atrage atenția asupra unor e-mailuri false trimise în numele instituției - 4 ore în urmă
Lacul Nistru a fost populat cu pește; Tradiționalul concurs de pescuit va avea loc în 25-26 aprilie - 4 ore în urmă
„Jocul cu Coșarca” la Preluca Veche: Tradiție, muzică și voie bună în a doua zi de Paști - 4 ore în urmă
„De Paști, uspătoi în Maramureș” – o expoziție despre sărbătoare, suflet și tradiție la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 4 ore în urmă
Șocant – Aaron Boupendza, fostul star al Rapidului, s-a stins la doar 28 de ani - 4 ore în urmă
”În așteptarea Sărbătorilor Pascale”, o expoziție a copiilor - 5 ore în urmă
Maramureșean reținut după ce a fost prins cu țigări de contrabandă de peste 650.000 de lei - 6 ore în urmă
Locuri de muncă vacante pe listele AJOFM Maramureș - 6 ore în urmă
Legea care-i poate trimite la închisoare pe șoferii drogați de… medicamente banale - 7 ore în urmă
Începe dezinsecția în Baia Mare
Serviciul Public Ambient Urban (SPAU) Baia Mare anunță că începând de mîine, 16 aprilie 2024, începe acțiunea de dezinsecție terestră împotriva țânțarilor și căpușelor, pe raza Municipiului Baia Mare.
Acțiunea se derulează până la sfârșitul lunii, dar dacă se impune, această perioadă se poate prelungi. Această acțiune este derulată în cadrul Programului unitar de acțiune de combatere a vectorilor prin dezinsecție și deratizare, aprobat prin HCL nr. 47/2024.
Produsul folosit este Solfac Trio EC 140 NF, având trei substanțe active Cypermethrin 5% + Prallethrin 1% + Piperonil butoxid 8% cu posibilitate de folosinţă a ULV-ului (combaterea ţânţarilor și combaterea căpușelor). Această substanţă face parte din grupa a treia de toxicitate cu administrare pe vegetaţie arborescentă şi erbacee.
De menționat este faptul că produsele comerciale utilizate în campania de dezinsecţie sunt avizate de către Ministerul Sănătăţii prin Comisia Naţională pentru produse biocide, iar aceste produse vin însoţite de Fişa de Siguranţă şi Declaraţia de Conformitate a firmei care comercializează produsul (Ministerul Sănătații Comisia Națională pentru Produse Biocide Aviz Nr. 5645BIO/18/12.24).
Reprezentanții SPAU dau asigurări că soluția nu este periculoasă, dar există totuși o recomandare pentru cetățeni. „Soluția nu e periculoasă. Este concentrație mică, nu are nici miros și nu crează probleme. Totuși, o recomandare pentru cetățeni este să nu stea cu geaurile deschise autnci când trece mașina de dezinsecție pe lângă bloc sau, dacă întâlnesc mașina afară, pe drum, să nu stea prea aproape și să evite inhalarea substanței”, a precizat Robert Fizesi de la SPAU Baia Mare.
Dezinsecția începe pe cartiere, primul fiind cartierul Săsar. De asemenea, SPAU a anunțat că vor fi evitate zilele de vineri, sâmbătă și duminică, deoarece atunci este cea mai multă lume afară.