S a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 14 minute în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 2 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 3 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 14 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 16 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 19 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
Riscuri majore pentru cei care lucrează noaptea
Munca de noapte nu este o noutate, în unele domenii activitatea neputând fi întreruptă. Cu toate că sunt diferite sporuri pentru munca de noapte, există un risc major pentru sănătatea acestor persoane. Unul dintre cele mai mari riscuri este cel de demență, după cum arată studiile științifice.
Cercetările care indică faptul că cei care lucrează în ture de noapte se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni neurodegenerative, l-au determinat pe dr. Sudhir Kumar, un neurolog din India, să tragă un semnal de alarmă, potrivit Express.co.uk
„Somnul din timpul zilei este mai ușor, deoarece nu este aliniat cu ceasul circadian și, prin urmare, nu reușește să îndeplinească funcția homeostatică a somnului. Acest fapt este susținut de numeroase studii asupra lucrătorilor în ture de noapte, care, ca grup, sunt predispuși la stres, obezitate, deficite cognitive și un risc ridicat de boli neurodegenerative”, a argumentat specialistul pe platforma pe X.
Problemele de sănătate sunt parțial evidente la lucrătorii care lucrează în ture de noapte, care au un risc crescut de boli precum Alzheime, a arătat dr. Kumar.
Cum se acumulează proteinele care duc la Alzheimer
Expertul a explicat că funcționarea sistemului limfatic joacă un rol crucial în menținerea sănătății creierului prin eliminarea deșeurilor proteice și a avertizat că, dacă acest sistem nu funcționează corect, se produce o acumulare de proteine dăunătoare care pot duce la boli neurodegenerative.
„Factorii care suprimă sau duc la eșecul sistemului limfatic cresc riscul de demență. Printre aceștia se numără: îmbătrânirea, calitatea slabă a somnului, stilul de viață sedentar, bolile cardiovasculare, obezitatea, apneea de somn, nealinierea circadiană, abuzul de substanțe, depresia”, a declarat Dr. Kumar.
Specialistul a subliniat că cei care dorm bine trăiesc mai mult, cântăresc mai puțin, au o incidență redusă a tulburărilor psihiatrice și rămân mai mult timp intacte din punct de vedere cognitiv.