Bisericile din Maramureș au fost neîncăpătoare în aceste zile ale Praznicului Învierii Domnului - 10 minute în urmă
„Ce ești mândruț supărat”: Doi tineri talentați – Iulia Hotea și Răzvan Cizmar – au lansat un frumos proiect muzical - 17 minute în urmă
Andreea Ghițiu şi Gabriela Ardusătan au lansat „Danțu’ coşercilor” - 46 minute în urmă
Deți Iuga este imaginea evenimentului „MândrIE maramureșeană 2025” - 1 oră în urmă
Concert cu Nora Deneș, Călin Ionce și Dan Secheli - 1 oră în urmă
A murit Papa Francisc - 4 ore în urmă
SUA vrea să diminueze capacitatea de apărare a Ucrainei - 4 ore în urmă
Sunteți invitați la hramul bisericii ortodoxe din Giulești - 4 ore în urmă
Daruri de la polițiștii de frontieră din Poienile de sub Munte - 5 ore în urmă
Doliu în echipa Las Fierbinți - 6 ore în urmă
Biserica Ortodoxă îl celebrează pe Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului
Pe aprilie 2024, în Calendarul Ortodox este sărbătorit Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului. Sărbătoarea este marcată cu cruce neagră. Sfântul Teotim, episcopul Tomisului, a fost numit și „Teotim I”, „scitul” sau „fiolosoful”.
Sfântul Teotim era un om educat în filosofia monahală, dar și în cultura și filosofia greacă. Socrate a spus despre Sfântul Teotim că „era cunoscut de toți”, printre care împărați, episcopi, călugări, credincioși și barbari, „pentru evlavia și corectitudinea vieții sale”, conform crestinortodox.ro
Avea o prietenie strânsă cu Sfântul Ioan Gură de Aur. În anul 400, Sfântul Teotim a participat la un sinod în Constantinopol, convocat de Sfântul Ioan Gură de Aur împotriva învățăturilor eretice ale episcopului Antonin al Efesului. Invocarea numelui acestui sfânt la lucrările Sinodului 4 Ecumenic din 451, ca autoritate a credinței adevărate, reprezintă o referință foarte valoroasă pentru ortodoxia țării noastre.
În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe Preacuviosul Teodor Trihina, Sfinții Mucenici Victor, Zotic, Zinon, Achindin, Chesarie, Severian, Hristofor, Teona și Antonin, Sfântul Mucenic Anastasie al Antiohiei, Sfântul Apostol Zaheu, Preacuviosul Atanasie și pe Preacuviosul Iosaf.
Lăcrimioara ZOTA