Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 8 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 9 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 12 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 14 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 16 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 18 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 18 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 19 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 19 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - în urmă
PS Iustin a lansat volumul „Evanghelia harului și adevărului mântuitor”, care cuprinde predicile la duminicile de peste an
Duminică, 21 aprilie, șase ierarhi au slujit la Mănăstirea Rohia cu ocazia împlinirii a 30 de ani de arhierie a Preasfințitului Părinte Iustin.
După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a prezentat volumul de predici la duminicile de peste an și la Praznicele mari împărătești ale Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.
„Din cuvântările rostite, alese și culese de Sectorul cultural eparhial, iar apoi diortosite și așezate în pagină și tehnoredactate de ostenitorii de la Editura „Lumea Credinței”, conduși cu inima și cu mintea, dar și multa credință și competență, de scriitorul jurnalist creștin și teologul Răzvan Bucuroiu, cel mult iubitor al valorilor noastre sfinte, a Liturghiilor așezate și a cuvântului bine rostit și rostuit, am selectat 54 de predici la Duminicile de peste an, din cele trei perioade bisericești (a Triodului, a Penticostarului și a Octoihului), precum și patru predici la cele patru mari Praznice împărătești (Învierea Domnului, Pogorârea Duhului Sfânt, Nașterea Domnului și Botezul Domnului)”, anunță Episcopia.
„Am socotit că se cuvine ca acest prim volum cu predici la Duminicile de peste an, care va fi urmat de un al doilea volum cu predici la sărbătorile Maicii Domnului și ale Sfinților din întreg anul liturgic, să fie dat tiparului și să apară la împlinirea a 30 de ani de slujire arhierească (17 aprilie 1994 – 17 aprilie 2024), iar prezentarea lui să aibă loc la Mănăstirea Rohia, mănăstirea de metanie, unde a avut loc hirotonia acum 30 de ani și unde împreună: sobor de arhierei, preoți, monahi și dreptcredincioși, în atmosfera duhovnicească a Sfântului Post al Paștilor, în Duminica a 5-a (a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca), am adus mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le revarsă peste Biserica și slujitorii Săi neîncetat și fără împuținare”, a menționat în Prefață, Preasfințitul Părinte Iustin.
„(…) Iar celălalt motiv al prezenței mele la Rohia a fost lansarea volumului de Predici al Vlădicăi Iustin Hodea, volum realizat de editura Lumea credinței în colaborare cu editura Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.
Mărturisesc că nu am editat până în prezent o carte așa de frumoasă (chiar dacă imaginile nu reflectă nici pe departe realitatea), așa de bine cumpanită ca formă și conținut, așa de echilibrată ca grafică și finisaj, așa de atrăgătoare sub aspect tactil.
Căci odată cu acest volum am intrat într-o nouă eră tehnologică, în care volumetria cernelurilor și straturile de lac tipografic realizează o coregrafie de senzație. Mașina tipografică de ultimă generație va schimba definitiv regulile jocului și sunt foarte încântat că editura Lumea credinței este vârful de lance al acestei uluitoare schimbări în bine.
Dincolo de aceste descrieri tehnice, felicitările se cuvin autorului acestor predici de peste an, în care teologia dogmatică conviețuiește firesc cu tradiția satului maramureșean, hagiografia cu problemele acute ale modernității și sfatul cel bun cu precedentele istorice.
Axios!”, a scris pe rețelele de socializare Răzvan Bucuroiu, jurnalist, realizator TV și publicist creștin.
De asemenea, la Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a fost retipărită și Teza de Doctorat a Preasfințitului Părinte Episcop Iustin cu titlul: „Sfântul Ioan Botezătorul – mărturie evanghelică și mesianism iudaic”.
Amintim faptul că, în anul 2006, Preasfințitul Părinte Iustin a fost admis la Doctorat, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă – Catedra de Studii biblice, avându-l ca îndrumător științific pe Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană. Titlul de „Doctor în Teologie” l-a obținut la data de 25 noiembrie 2011, când a susținut, în ședință publică, teza de doctorat cu titlul: „Personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul între mărturie și mesianism iudaic, în descrierea Evangheliilor și a literaturii necreștine”, lucrare ce a fost publicată în anul 2013 la Editura Mega din Cluj-Napoca.
Sursa fotografii – Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului