Concert cu Nora Deneș, Călin Ionce și Dan Secheli - 16 minute în urmă
A murit Papa Francisc - 3 ore în urmă
SUA vrea să diminueze capacitatea de apărare a Ucrainei - 3 ore în urmă
Sunteți invitați la hramul bisericii ortodoxe din Giulești - 3 ore în urmă
Daruri de la polițiștii de frontieră din Poienile de sub Munte - 4 ore în urmă
Doliu în echipa Las Fierbinți - 5 ore în urmă
Veste excelentă pentru Maramureș și pentru iubitorii de trenuri istorice - 6 ore în urmă
40 de ani de când Minaur a câștigat Cupa IHF, în finala cu Zaporoje - 6 ore în urmă
Tradițiile românești de Paști, prezentate cu succes la Expo 2025 Osaka - 6 ore în urmă
În prag de sărbători: Polițiștii din Suciu de Sus și elevii aflați în practică s-au mobilizat și au adus zâmbete unor familii nevoiașe - 6 ore în urmă
Pe 23 aprilie se sărbătorește mondial cartea, drepturile de autor și bibliotecarul
„Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor” este un eveniment anual, organizat prin intermediul UNESCO, în special pentru a promova cititul, publicarea de cărţi, dar şi drepturile de autor. Ideea înfiinţării unei astfel de aniversări a apărut din 1923, când mai mulţi spanioli iubitori de carte au dorit să îl omagieze pe Miguel de Cervantes.
Conform calendarului gregorian, în această zi sărbătorim naşterea şi moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616). C reatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23 aprilie).
În România, din 2005, pe 23 aprilie nu se sărbătoreşte numai ziua cărţii, ci şi ziua bibliotecarului. Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată și „Ziua Bibliotecarului din România”
Walt Disney spunea că “în cărți există mai multe comori decât în toate cuferele piraților de pe Insula Comorii”.
Din 1996, la 23 aprilie, în aproape toate ţările lumii sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi o serie de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura, o activitate supusă unor provocări, în condiţiile dezvoltării rapide a televiziunii, internetului, jocurilor electronice şi a altor mijloace moderne de informare şi de divertisment.
Lăcrimioara ZOTA