Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (X) - 6 secunde în urmă
CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 2 ore în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 4 ore în urmă
Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 6 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 7 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 8 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 8 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 8 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 9 ore în urmă
„Cântați, Domnului, cântați”: La Sighetu Marmației va avea loc a IV-a ediție a Festivalului concurs de cântări religioase - 9 ore în urmă
Petru Donat din Botiza este unul dintre puținii meșteri fierari pe care Maramureșul îi mai are
În zilele noastre, meșteșugarii fierari sunt tot mai rari. Caii s-au împuținat în ultimii ani, iar cei din generația tânără îmbrățișează mai rar astfel de meserii.
În Maramureș, unul dintre fierarii care încă profesează este Petru Donat din Botiza. Ba mai mult, a transmit meseria și nepoților lui.
„Fierăritul este una dintre meseriile pe cale de dispariție în țara noastră, așa că zicala “meseria-i brățară de aur” se potrivește mănușă în acest context. Rar se mai găsește câte un meșter fierar prin satele României. Cei mai mulți au renunțat la acest meșteșug din lipsă de activitate.
Caii s-au împuținat, potcoavele și uneltele din fier se găsesc acum prin târguri, piețe si prin magazine, iar prin atelierele fierarilor mai ajung doar piese ce necesită reparații.
Petru Donat, din Botiza, Maramureș, a învățat meserie de la tatăl lui, încă de când era mic copil si de atunci n-a mai lăsat din mână ciocanul și nicovala. Nepoții lui sunt și ei fierari. Un caz “fericit” pentru vremurile pe care le trăim, când tehnologia înlocuiește lucrul de mână, la fiecare pas.
Le mulțumim că ne-au împărtășit din tainele acestei meserii și le dorim multă sănătate și mult spor”, se precizează pe pagina Visit Maramureș.