Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 4 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 10 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Petru Donat din Botiza este unul dintre puținii meșteri fierari pe care Maramureșul îi mai are
În zilele noastre, meșteșugarii fierari sunt tot mai rari. Caii s-au împuținat în ultimii ani, iar cei din generația tânără îmbrățișează mai rar astfel de meserii.
În Maramureș, unul dintre fierarii care încă profesează este Petru Donat din Botiza. Ba mai mult, a transmit meseria și nepoților lui.
„Fierăritul este una dintre meseriile pe cale de dispariție în țara noastră, așa că zicala “meseria-i brățară de aur” se potrivește mănușă în acest context. Rar se mai găsește câte un meșter fierar prin satele României. Cei mai mulți au renunțat la acest meșteșug din lipsă de activitate.
Caii s-au împuținat, potcoavele și uneltele din fier se găsesc acum prin târguri, piețe si prin magazine, iar prin atelierele fierarilor mai ajung doar piese ce necesită reparații.
Petru Donat, din Botiza, Maramureș, a învățat meserie de la tatăl lui, încă de când era mic copil si de atunci n-a mai lăsat din mână ciocanul și nicovala. Nepoții lui sunt și ei fierari. Un caz “fericit” pentru vremurile pe care le trăim, când tehnologia înlocuiește lucrul de mână, la fiecare pas.
Le mulțumim că ne-au împărtășit din tainele acestei meserii și le dorim multă sănătate și mult spor”, se precizează pe pagina Visit Maramureș.