CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 1 oră în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 3 ore în urmă
Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 5 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 6 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 7 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 7 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 7 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 7 ore în urmă
„Cântați, Domnului, cântați”: La Sighetu Marmației va avea loc a IV-a ediție a Festivalului concurs de cântări religioase - 8 ore în urmă
Când omul sfințește locul - 9 ore în urmă
Turism în Maramureș. Primul proiect de cercetare și inovare cu finanțare europeană, implementat de CJ
Consiliul Județean Maramureș a demarat, în calitate de partener, proiectul ”CULTURALITY – Patrimoniul cultural din zonele rurale izolate pentru un turism creativ și dezvoltare durabilă”, finanțat în cadrul programului Uniunii Europene pentru cercetare și inovare, apel HORIZON-CL2-2023 – HERITAGE-01.
Acesta este primul proiect câștigat de Consiliul Județean Maramureș în cadrul programului de finanțare HORIZON Europe, prestigioasa și extrem de competitiva linie de finanțare a Uniunii Europene cu finanțare integrală, dedicată cercetării și inovării. În cadrul apelului de proiecte dedicat Consolidării dezvoltării socioeconomice și creării de locuri de muncă în zone izolate prin turism doar patru proiecte europene au fost finanțate printre care și CULTURALITY.
Promovarea turismului, principalul obiectiv
Obiectivul principal al proiectului este de a contribui la promovarea activităților de turism cultural și creativ, având în vedere diferitele capacități, resursele și specificul teritoriilor (material, creativ, uman), ca mijloc de stimulare a dezvoltării durabile a zonelor rurale periferice, favorizând crearea de locuri de muncă și stabilitatea populației. Pentru aceasta, se va cerceta potențialul patrimoniului cultural local, ținând cont atât de cultura materială artizanală (tehnici, materiale, modele și elemente decorative), cât și de resurse precum patrimoniul cultural intangibil (muzică, cultură orală și tradiții culinare). O documentare a proceselor productive va fi realizată în vederea promovării turismului non-sezonal ca formă de dezvoltare durabilă coagulată în jurul comunităților locale.
Proiectul se va derula în perioada 1.04.2024-31.03.2028, fiind implementat în cadrul unui parteneriat internațional alcătuit din 13 parteneri. Liderul de parteneriat este Universitatea din Oviedo (UNIOVI) din Spania iar ceilalți parteneri sunt Politehnica din Torino (POLITO) din Italia, Centrul de Cercetare al Academiei Slovene de Științe și Arte (ZRC SAZU) din Slovenia, Universitatea din Aveiro (UAveiro) din Portugalia, Fundația Muzeul Nord (MN) din Norvegia, Regiunea Varmland (RV) din Suedia, Spațiul (Teritoriul) Tormaleo (ESPTOR) din Spania, Ecomuzeul La PONTE (LAPONTE) din Spania, Universitatea din Tartu (UTARTU) din Estonia, ONG-ul URIAXAIT SL (URIAXAIT) din Spania și Județul Maramureș din România.
Finanțare din fonduri nerambursabile
Bugetul total al proiectului CULTURALITY pentru cei patru ani de implementare este de 2.444.223,75 EURO, din care bugetul aferent Consiliului Județean Maramureș este de 129.910 EURO finanțare nerambursabilă.
Proiectul își propune să răspundă nevoilor comunităților locale și să acorde atenție aspectelor legate de grupurile societale expuse riscului de excluziune socială, cum ar fi femeile, persoanele în vârstă și tinerii. Toate aceste aspecte ce urmează a fi abordate într-o perspectivă multidisciplinară în cadrul consorțiului, au fost stabilite în strânsă colaborare între parteneri în cadrul întâlnirii de început de proiect ce a avut loc în perioada 08-12 aprilie 2024, în Oviedo, Spania. În cadrul acestei întâlniri delegația Consiliului Județean Maramureș a prezentat viziunea instituțională cu privire la strategiile de dezvoltare locală integrată cu marcată focalizare comunitară ce vor sta la baza contribuției Județului Maramureș în cadrul proiectului.