Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 5 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 6 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 9 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 13 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 13 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 13 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 15 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 17 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 18 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - 1 zi în urmă
Tradiții și obiceiuri pentru Miercurea Mare
Astăzi, 1 mai 2024, este Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor. În această zi, credincioșii sunt încurajați să țină, post, deoarece este ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginți, însă în această zi a avut loc și întâlnirea Mântuitorului cu o tânără păcătoasă.
Denia din Miercurea Mare se referă la pilda acestei femei păcătoase care a apărut în fața Mântitorului și care își dorea ca păcatele ei să fie iertate. Fără să stea pe gânduri și cu lacrimi în ochi, fata i-a spălat picioarele Mântuitorului cu lacrimile ei și le-a uns cu mir, pentru a arăta dorința ei de a ajunge pe drumul credinței.
În Miercurea Mare, cărturarii şi fariseii au început să caute soluții pentru a îl prinde pe Mântuitor, dar și pentru a îl ucide, din cauza fricii ce îi încerca când se gândeau la puterea pe care acesta o putea avea. Pe parcursul aceleiași zile, Iuda s-a dus la arhierei pentru a-L vinde pe Hristos pentru suma de 30 de arginți, potrivit pravila.ro.
Miercurea Mare este asociată cu ziua pe care Mântuitorul a petrecut-o în Betania, alături de prietenii săi, Lazăr cel înviat din morți, surorile lui – Marta şi Maria, Simon leprosul şi alţii. Pe când se afla în casa lui Simon leprosul, la masă, s-a apropiat de El o femeie cu un vas de alabastru cu mir scump şi l-a turnat pe capul Lui şi pe picioare. În timpul cinei cea de taină, Iuda a intrat în încăpere cu niște soldați, care l-au legat și l-au luat pe Hristos.
Miercurea Mare este ultima zi în care se mai poate coase ori călca. Următoarele zile sunt rezervate rugăciunii și postului, activitățile importante precum muncile la câmp ori în gospodărie fiind interzise. Este zi de post și rugăciune.
Pentru că sărbătoarea Paștelui n-ar trebui să prindă pe nimeni cu sufletul încărcat, este momentul în care ar trebui să iertăm.
Potrivit credințelor populare, nu este bine să te enervezi sau să arunci vorbe necurate și nici să te superi pe ceilalţi în Miercurea Mare.