Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 4 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 6 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 10 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 10 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 10 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 13 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 14 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 14 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 15 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 16 ore în urmă
Într-o zi de 2 mai se stingea din viață, pictorul Leonardo da Vinci
Data de 2 mai marchează moartea marelui pictor, sculptor și inventator renascentist, Leonardo da Vinci, în urmă cu mai bine de cinci secole. A rămas cunoscut în istoria umanităţii drept unul dintre cei mai mari artişti renascentişti. Pictura Santa Maria della Neve este una dintre primele sale lucrări. Perioada de activitate depusă între anii 1477-1499 avea să contribuie la îmbogăţirea operei sale, lăsată moştenire istoriei universale.
Din 1485 şi până în 1490, Leonardo a conceput numeroase studii pe diferite subiecte, incluzând fizica, geometria, mecanica, construcţiile publice, canale (baraje, îndiguiri, pod mobil) şi arhitectura, tematici despre natură, maşinării zburătoare.
Mona Lisa și Cina cea de taină rămân cele mai cunoscute și reprezentative picturi ale lui Leonardo Da Vinci
El a creat compoziții inovatoare, a investigat anatomia pentru a reprezenta cu exactitate corpul uman, a considerat psihicul uman pentru a ilustra caracterul și a experimentat metode de reprezentare a spațiului și a obiectelor tridimensionale pe o suprafață bidimensională.
Geniul său creator și spiritul său inventiv și-au pus amprenta asupra epocii, fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci, și de o imaginație fără precedent în istorie.
Lăcrimioara ZOTA