Centrul Rezidențial „Bunul Samarinean” din Coroieni are un nou director - 19 minute în urmă
Justiția taie, populiștii cad. Cine urmează? - 39 minute în urmă
Români la Campionatul Mondial al măcelarilor de la Paris - 43 minute în urmă
La mulți ani, Jandarmeria Română! - 50 minute în urmă
Se pun în vânzare online biletele pentru meciul ”tricolorilor” cu Austria - 12 ore în urmă
Coșmar pe stadion: Copii bătuți și amenințați cu moartea după derby-ul clujean - 13 ore în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 15 ore în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 16 ore în urmă
Peste 45 de premii și mențiuni obținute de elevii de la „Lucaciu” la concursurile și olimpiadele de limba română - 16 ore în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de pr. Bogdan Ciocotișan, au participat la masa rotundă cu tema „Istorie, identitate și cultură locală în Parohia Ortodoxă Dumbrăvița în ultimii 100 de ani” - 17 ore în urmă
Mersul în Tez, de Paști. Obiceiul este rezervat copiilor
Obiceiul de a „merge în tez” este păstrat până în zilele noastre, în Maramureșul istoric. Mai precis, în zona Borșa se mai practică acest obicei care este destinat copiilor și are loc duminica, în ziua de Paște.
Copiii mici merg în tez, din uşă în uşă, vestind Învierea Domnului Isus Cristos şi sunt răsplătiţi cu ouă roşii pe care le pun în trăistuţe. Etnologul Nicoară Mihali spune că este vorba despre un obicei foarte vechi. În dimineaţa de duminică, copiii se trezesc, se spală pe faţă în apă adusă din fântână de dimineaţă, în care s-a pus un bănuţ şi un ou colorat, îşi iau trăistuţele şi pleacă pe uliţele aşezării, intră din casă în casă şi spun „Cristos a Înviat”. Gazdele au pregătite mai multe ouă vopsite pe care le oferă copiilor şi le răspund: „Adevărat a Înviat”.
Mersul în tez însă este destinat doar copiilor mai mici. Potrivit acestuia, dacă un copil considerat prea mare pentru acest obicei este surprins de gazde, va fi „pedepsit” într-un mod amuzant.
Astfel, cei care depăşesc vârsta de aproximativ 10 ani nu mai sunt considerați copii mici și, în loc să primească ouă roșii, primesc o lopată cu care se scoate pâinea din cuptor sau pranicul – cu care se băteau rufele la râu, ori cociorva – cu care se scot cărbunii din cuptor.
Sursa FOTO ROventura