Centrul Rezidențial „Bunul Samarinean” din Coroieni are un nou director - 21 minute în urmă
Justiția taie, populiștii cad. Cine urmează? - 40 minute în urmă
Români la Campionatul Mondial al măcelarilor de la Paris - 45 minute în urmă
La mulți ani, Jandarmeria Română! - 51 minute în urmă
Se pun în vânzare online biletele pentru meciul ”tricolorilor” cu Austria - 12 ore în urmă
Coșmar pe stadion: Copii bătuți și amenințați cu moartea după derby-ul clujean - 13 ore în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 15 ore în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 16 ore în urmă
Peste 45 de premii și mențiuni obținute de elevii de la „Lucaciu” la concursurile și olimpiadele de limba română - 16 ore în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de pr. Bogdan Ciocotișan, au participat la masa rotundă cu tema „Istorie, identitate și cultură locală în Parohia Ortodoxă Dumbrăvița în ultimii 100 de ani” - 17 ore în urmă
Ciocnitul ouălor de Paști. De unde vine obiceiul străvechi
Obiceiul ciocnirii ouălor de Paști este mai vechi decât am putea crede. De fapt, oul este asociat cu viața, cu creația. Oul de Paști îl simbolizează pe Iisus în mormânt, iar coaja oului este piatra mormântului, pe care Iisus o dă la o parte, înviind.
Practic, ciocnirea ouălor este asociată cu Învierea Domnului. „Semnificatia adevărată o ouălor de Paşte este aceasta a ouălor roşii, care amintesc de sângele lui Hristos, sânge cu care, iată, noi ne împărtăşim. Şi ciocnirea ouălor, în care noi salutăm cu Hristos a Înviat! si Adevărat a Înviat!, semnifică deschiderea mormântului din care a înviat Hristos”, explică preotul Marian Vătămănescu la Digi 24.
Legenda spune că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat lângă cruce un coş cu ouă. Acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. De atunci, în amintirea răstignirii, femeile vopsesc ouă în preajma Paştelui. Tocmai de aceea se ciocnesc doar ouăle roșii, iar ritualul spune că întâi ciocnește cel mai în vîrstp bărbat de la masă după ce rostește formula „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu: „Adevărat a înviat!”.
Ciocnitul ouălor este aşteptat şi permis în toate cele trei zile ale sărbătorii pascale.