Dragoș Sprânceană și-a exprimat interesul pentru o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale - 8 ore în urmă
Călin Georgescu a pierdut la CEDO anularea primului tur al alegerilor prezidențiale - 8 ore în urmă
Adriana Diaconu, profesoara care timp de 34 de ani a pregătit mii de copii ce au obținut aproximativ 2500 de premii și trofee - 9 ore în urmă
Cupa României: CS Minaur Baia Mare va întâlni SCM Universitatea Craiova în deplasare - 10 ore în urmă
Pas decisiv pe scena politică: PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale - 10 ore în urmă
În Copalnic Mănăștur se organizează „Joc cu coșarcă” - 13 ore în urmă
Dialog strategic pentru viitorul industriei auto europene - 13 ore în urmă
Aducere aminte: Câșlegile de iarnă reprezentau cea mai favorabilă perioadă din an pentru organizarea nunților - 13 ore în urmă
Parohia Ortodoxă Română Vișeu – Valea Râului a găzduit un eveniment dedicat marelui poet Mihai Eminescu - 13 ore în urmă
Caz de pestă porcină africană confirmat în Tămaia; Ce trebuie să știe locuitorii comunei - 13 ore în urmă
Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia şi-a săbătorit cel de-al doilea hram – Izvorul Tămăduirii
Vineri, 10 mai, de sărbătoarea închinată Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, cu ocazia serbării celui de-al doilea hram al așezământului monahal din „Muntele cel Sfânt”.
„Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii este o sărbătoare aşezată vineri, în Săptămâna Luminată, deci este luminată de Lumina Învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi este aureolată de iubirea şi darurile Maicii Domnlui, care este vindecătorea, pentru că este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii cel de viaţă dătător. Mănăstirea Rohia are cel de-al doilea hram, care este unul foarte frumos, care s-a intensificat în timpul Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop vrednic de pomenire Justinian, Părintele nostru.
Este o sărbătoare mănăstirească, se înţelege cel mai profund şi mai frumos şi mai duhovniceşte se prăznuieşte la mănăstiri, pentru că se săvârşeşte şi Sfintirea Mică a Apei şi credincioşii vin cu multe suferinţe şi boli şi participă la Sfântul Maslu şi la Sfintele Slujbe şi duc cu ei acasă Aghiasma Mică. La mănăstirea noastră este sărbătoarea împodobită de foarte mulţi credincioşi, este şi hramul paraclisului din Casa cu Paraclis şi are o istorie deosebită. Noi toţi care am venit la Mănăstirea Rohia după Înaltpreasfinţitul Justinian, după părintele Serafim, am crescut în lumina acestor sărbători sfinte: praznicul Adormirii Maicii Domnului este hramul aşezământului monahal şi al bisericii de zid şi Izvorul Tămăduirii. Să tot fie 49 de ani, iată, la anul vor fi 50 de ani, jumătate de secol de când ne-am întâlnit cu Înaltpreasfinţitul Justinian, venind în pelerinaj din satul nostru Rozavlea Maramureşului cu măicuţa noastră şi de atunci a început minunea pe care Dumnezeu a făcut-o cu noi, că am rămas pentru totdeauna legaţi de această sfântă mănăstire.
Şi noi, şi părinţii care au venit după noi, tot la vârstă foarte fragedă Preasfinţitul Timotei, părintele stareţ Macarie, ceilalţi părinţi, şi trăim o dulce nostalgie şi un dor de Rohia şi de „Muntele cel Sfânt”, cum îmi place mie să-l numesc, Rohia fiind „Muntele cel Sfânt” şi Sfânt este, pentru că minunile care s-au petrecut cu noi, care am crescut cu privirea Maicii Domnului şi sub binecuvântarea şi am primit darurile ei şi le purtăm unde suntem Duhul Rohiei, acest Duh drept, mărturisitor, adevărat, îngăduitor şi împăciuitor.
Purtăm cu noi dorul de Rohia şi când venim îl mângâiem. Dorul doare uneori, dorul de locuri sfinte, de părinţi, de satul natal, de biserica în care ai copilărit. În cazul nostru, de Rohia noastră dorul se potoleşte numai când venim aici. Toţi avem metanie aici, toţi slujim Biserica în diferite locuri, dar când suntem aici suntem acasă, suntem la mama în braţe. Aşa simt şi credincioşii care au fost astezi la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, în lumina praznicului Învierii, am cântat imnul ‹‹Hristos a Înviat!›› şi-au împodobit mănăstirea ca şi o grădină cu flori a Maicii Domnului, au umplut incinta sacră a mănăstirii, aducîndu-şi cu ei toate gândurile, toate dorurile, bolile, suferinţele, dar şi mulţumirile şi recunoştinţa şi ajutând mănăstirea ca să meargă mai departe ca să ne pregătim, dacă ajută Dumnezeu, în doi ani de zile, în 2026, să ne pregătim de sfinţirea bisericii noi de zid şi a aşezământului, consacrarea aşezământului în noua formă rectitorită, de data aceasta, nu pentru o sută de ani, nu pentru un secol, ci pentru o veşnicie. Ctitorie pentru veşnicie. Slavă lui Dumnezeu pentru toate. Hristos a Înviat!”, spus PS Iustin.
Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiţa, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Protos. Cleopa Sarca, stareţul Mănăstirii Portăriţa, Protos. Nifon Neamciuc, starețul Mănăstirii Strâmtura, Protos. Visarion Beuca, de la Mănăstirea Scărişoara Nouă, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, inspector şcolar pentru Religie, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretar protopopesc, Pr. Ioan Pop, consilier eparhial onorific, Pr. Ioan Hojda din Rogoz, Pr. Adrian Pop din Cărpiniş, Pr. Claudiu Tuns din Coroieni, Pr. Daniel Ţărmure din Breaza, Pr. Iftimi Dan Constantin, Pr. Gheorghe Pop din Fântânele, Pr. Dumitru Iuga din Săcel I, Pr. Vasile Hatos din Rohia, Pr. Martin Maftei din Ungureni, Pr. Nelu Cozma din Văleni, Pr. Vasile Tuns din Cerneşti, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois.
Între procesiunile tradiţionale a adus laudă Maicii Domnului cea din Parohia Săcel I, în frunte cu părintele paroh Dumitru Iuga, informează Andrei Fărcaş, Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.
Foto: Arhid. Vasile Pop