Share
Corul „Arhanghelii” din Mireșu Mare a susținut la Roma un program cultural-artistic

Corul „Arhanghelii” din Mireșu Mare a susținut la Roma un program cultural-artistic

Zilele trecute, la Roma s-a derulat cea de-a V-a acțiune din cadrul Proiectului Internațional „Români celebri – Camil Petrescu – inedit, 130 de ani de la naștere”, intitulată „Cultură, tradiție și spiritualitate românească în diaspora”.

Asociația Corul „Arhanghelii” Mireșu Mare, președinte prof. Ioana Denuț și prof. dr. Daniela Sitar-Tăut, director al editurii ACTAEON BOOKS, ambele profesoare fiind cadre didactice ale Colegiului Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, au dat curs invitației Parohiei Ortodoxe Sfântul Martin Mărturisitorul din Roma, păstorită de preotul Petre Aslan.

La data de 12 mai au susținut un program cultural-artistic. Corul a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, iar la finalul acesteia a susținut un miniconcert de pricesne pascale. Momentele cultural-religioase, de popularizare a tradițiilor și obiceiurilor maramureșene s-au derulat pe tot parcursul proiectului cultural, la Biserica Vasile cel Mare din Padova, San Pietro di Vicoli din Roma și, nu în ultimul rând, în fața Columnei lui Traian. Cântecele patriotice și populare, printre care „Măi, române, românaș” și „Maramureș, plai cu flori” au fost auzite de numeroșii turiști care vizitează Cetatea Eternă, peste tot fiind întâmpinați cu aplauze. Cu acest prilej au fost înfățișate straiele populare specifice Maramureșului.

„Editura ACTAEON BOOKS a înfățișat „Românii celebri” tipăriți de către aceasta, Constantin Brâncuși, Vlad III Dracula Țepeș, Camil Petrescu, oferind cărți copiilor și enoriașilor din comunitatea românească.

Tot aici am asistat la un curs de cultură și civilizație românească ținut de Ileana Pop, originară din Desești, profesor colaborator al Institutului Limbii Române din București, un schimb de experiență între copiii din diaspora și cei din Mireșu Mare și Baia Mare.

Numere din revista de cultură „Nord Literar” au fost înfățișate enoriașilor, cu atât mai mult cu cât în ultimul dintre ele este prezentată o cronică a carismaticei lor profesoare și ghid al nostru în cetatea eternă, Lucia Ileana Pop.

După amiaza s-a încheiat cu o vizită în timp, în Roma antică, la Colosseum, Columna lui Traian, Altarul Patriei, Arcul lui Constantin, Fontana di Trevi.

Momente de autentică spiritualitate și, pentru copii, lecții de latinitate și românism!”, informează prof. dr. Daniela Sitar-Tăut.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu