Au început preselecțiile pentru INSIEME Music Festival, ediția a II-a - 2 minute în urmă
Elevii au zi liberă de Unirea Principatelor Române - 1 oră în urmă
80 de litri de ulei uzat, colectat în campania „Un mediu sănătos începe de acasă” - 2 ore în urmă
În Boiu Mare: Sprijin pentru montarea gratuită a panourilor fotovoltaice - 2 ore în urmă
Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată și la Sighetu Marmației - 2 ore în urmă
Imagine de colecție cu clopotele care au fost instalate pe actualul Palat Episcopal Ortodox din Sighetu Marmației - 4 ore în urmă
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Săpânța - 5 ore în urmă
Grupul tradițional Zestrea organizează „Șezătoare la Rogoz” - 15 ore în urmă
Donald Trump a devenit cel de-al 47-lea președinte al SUA - 15 ore în urmă
Mătușa Irina din Sârbi ne zâmbește din „camera bună”, în care toate țesăturile au fost făcute de mâinile sale - 16 ore în urmă
15 mai: Ziua Latinității
Al-XIX-lea congres al Uniunii Latine, întrunit la Paris în zilele de 13 şi 14 decembrie 2000, a decis să aniverseze convenţia constitutivă a Uniunii Latine, semnată la Madrid la 15 mai 1954, conform site-ului Uniunii Latine. Astfel, cele 36 de state membre ale organizaţiei au ales să declare data de 15 mai ca Zi a Latinităţii.
Această dată „marchează începutul unei perioade în care statele latine au creat mecanisme care să permită protejarea bogăţiei culturale a lumii latine, ale cărei moştenitoare sunt, pentru a o proiecta mai eficient în viitor”, arată sursa citată.
Prima Zi a Latinităţii a fost marcată în România în 2001. Cu acest prilej, la 15 mai, s-a desfăşurat, în Aula Academiei Române, o sesiune solemnă, organizată de Academia Română şi Uniunea Latină. Estimările arată că aproximativ un miliard de cetățeni ai planetei vorbesc într-o limbă neolatină. Cinci limbi oficiale sunt neolatine, printre care şi limba româna.
În această zi sunt organizate diferite manifestări care au ca scop conștientizarea identității culturale comune a popoarelor de origine latină. E un moment de meditație asupra valorilor culturale și lingvistice proprii întregii comunități latine.
Lăcrimioara ZOTA