Share
Istoria Centrului de Artă Contemporană Colonia Pictorilor Baia Mare, prezentată într-un scurt film

Istoria Centrului de Artă Contemporană Colonia Pictorilor Baia Mare, prezentată într-un scurt film

În Baia Mare, pictura a fost dintotdeauna forma predilectă a expresiilor artistice. Nu întâmplător a fost denumit „Orașul pictorilor”.

Colonia Pictorilor este expresia vie a Școlii Băimărene de Pictură, înființată acum aproape 130 de ani, în 1896, de artistul Simon Hollósy. Pornind de la o școală de pictură pentru perioada de vară, în anul 1898, prin Hotărârea Primăriei orașului Baia Mare din 26 martie, demersul primește un caracter permanent. Municipalitatea, reprezentată la vremea respectivă de către primarul Oliver Thurman, decide construirea unui număr de opt ateliere, câte unul pentru fiecare dintre semnatarii scrisorii adresate Consiliului orașului Baia Mare: Hollósy Simon, Károly Ferenczy, Béla Iványi Grünwald, János Thorma, István Réti, Oszkár Glatz, Csók István, Horthy Béla. Demersul nu a fost finalizat imediat, ansamblul edificându-se în mai multe etape și concretizându-se prin construcțiile care alcătuiesc astăzi patrimoniul Coloniei Pictorilor din Baia Mare.

Ieri, 16 mai, pe pagina Centrului de Artă Contemporană Colonia Pictorilor a fost postat un frumos film despre istoria acestei instituții de cultură din Baia Mare.

„Un film despre Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor, o instituție culturală nouă cu o istorie veche, într-o locație la fel de ancorată în trecut, dar reabilitată recent.

Mulțumim echipei care a făcut posibil prezentul aṣa cum apare el în film”, transmit reprezentanții Coloniei Pictorilor.

Vă invităm să dați click mai jos pentru a-l putea urmări.

Foto: Cătălin Radu


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



1 Comentariu în această postare

  1. de unde ati scos acest nefericit „Ő”? de ce a trebuit stâlcit numele Hollósy? trec sute de ani si nu reusim sa invatam un nume… ce sa mai vorbim de alte cele?

    Răspunde

Lasă un comentariu