Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 4 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 4 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 9 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 13 ore în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 14 ore în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 14 ore în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 16 ore în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 17 ore în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 1 zi în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 1 zi în urmă
Decontări ale investigațiilor medicale pentru pacienții neasigurați
Un nou contract-cadru va intra în vigoare de la 1 iulie 2024, anunță autoritățile din domeniul sănătății. Acesta prevede pachete de servicii pentru persoanele neasigurate în scopul depistării unor afecţiuni grave. Este vorba despre cancer, hepatită sau HIV/SIDA la gravide, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea.
Se preconizează ca medicii de familie să poată trimită persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate.
„Ca urmare a negocierilor, reuşim să stabilizăm situaţia în sistemul medical. (…) Atât în asistenţa medicală primară, cât şi în ambulatoriul de specialitate se vor menţine valorile de puncte, astfel ca oamenii să poată avea predictibilitate şi sustenabilitatea activităţii lor, nu la valori nemaipomenite, dar măcar la nivelul în care să îşi poată desfăşura activitatea. (…) Ne-am dori o finanţare mult mai bună, dar în condiţiile actuale credem că este un deziderat atins.(…)”
Tot în contractul-cadru, se prevede că se pot desfăşura activităţi de prevenţie, începând cu adolescenţii”, a afirmat Valeria Herdea, miercuri, într-o conferinţă de presĂ..Ea a precizat că mulţi adolescenţi se confruntă cu adicţia, una dintre patologiile noi.
„Avem nevoie să educăm noile generaţii astfel încât să ştie să se protejeze, să se adreseze serviciilor medicale şi medicului de familie, cel puţin o dată pe an, în luna în care este ziua lor de naştere”, a adăugat Herdea.
Ea a adăugat că la acest moment există 190 de localităţi fără medic de familie sau puncte de lucru ale medicilor de familie din alte localităţi. Mai sunt alte 1.043 de localități cu deficit de personal medical din punct de vedere al medicului de familie şi un necesar de 1.529 de medici de familie. Potrivit CNAS, există aproximativ 16,5 milioane de asiguraţi şi 3 milioane de persoane neasigurate, din care doar 250.000 de persoane neasigurate înscrise la medicul de familie după 1 octombrie 2022.
Lăcrimioara ZOTA