În Lumina Învierii: Rânduiala sfintelor slujbe în Episcopia Maramureșului și Sătmarului - 13 minute în urmă
Păziți-vă de șarlatani! ANAF atrage atenția asupra unor e-mailuri false trimise în numele instituției - 2 ore în urmă
Lacul Nistru a fost populat cu pește; Tradiționalul concurs de pescuit va avea loc în 25-26 aprilie - 2 ore în urmă
„Jocul cu Coșarca” la Preluca Veche: Tradiție, muzică și voie bună în a doua zi de Paști - 2 ore în urmă
„De Paști, uspătoi în Maramureș” – o expoziție despre sărbătoare, suflet și tradiție la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 2 ore în urmă
Șocant – Aaron Boupendza, fostul star al Rapidului, s-a stins la doar 28 de ani - 3 ore în urmă
”În așteptarea Sărbătorilor Pascale”, o expoziție a copiilor - 4 ore în urmă
Maramureșean reținut după ce a fost prins cu țigări de contrabandă de peste 650.000 de lei - 4 ore în urmă
Locuri de muncă vacante pe listele AJOFM Maramureș - 4 ore în urmă
Legea care-i poate trimite la închisoare pe șoferii drogați de… medicamente banale - 5 ore în urmă
Decontări ale investigațiilor medicale pentru pacienții neasigurați
Un nou contract-cadru va intra în vigoare de la 1 iulie 2024, anunță autoritățile din domeniul sănătății. Acesta prevede pachete de servicii pentru persoanele neasigurate în scopul depistării unor afecţiuni grave. Este vorba despre cancer, hepatită sau HIV/SIDA la gravide, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea.
Se preconizează ca medicii de familie să poată trimită persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate.
„Ca urmare a negocierilor, reuşim să stabilizăm situaţia în sistemul medical. (…) Atât în asistenţa medicală primară, cât şi în ambulatoriul de specialitate se vor menţine valorile de puncte, astfel ca oamenii să poată avea predictibilitate şi sustenabilitatea activităţii lor, nu la valori nemaipomenite, dar măcar la nivelul în care să îşi poată desfăşura activitatea. (…) Ne-am dori o finanţare mult mai bună, dar în condiţiile actuale credem că este un deziderat atins.(…)”
Tot în contractul-cadru, se prevede că se pot desfăşura activităţi de prevenţie, începând cu adolescenţii”, a afirmat Valeria Herdea, miercuri, într-o conferinţă de presĂ..Ea a precizat că mulţi adolescenţi se confruntă cu adicţia, una dintre patologiile noi.
„Avem nevoie să educăm noile generaţii astfel încât să ştie să se protejeze, să se adreseze serviciilor medicale şi medicului de familie, cel puţin o dată pe an, în luna în care este ziua lor de naştere”, a adăugat Herdea.
Ea a adăugat că la acest moment există 190 de localităţi fără medic de familie sau puncte de lucru ale medicilor de familie din alte localităţi. Mai sunt alte 1.043 de localități cu deficit de personal medical din punct de vedere al medicului de familie şi un necesar de 1.529 de medici de familie. Potrivit CNAS, există aproximativ 16,5 milioane de asiguraţi şi 3 milioane de persoane neasigurate, din care doar 250.000 de persoane neasigurate înscrise la medicul de familie după 1 octombrie 2022.
Lăcrimioara ZOTA