Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 4 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 5 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 6 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 6 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 7 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 7 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 11 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 17 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 19 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
„Ruptu Sterpelor” de la Săliștea de Sus și-a încheiat cea de-a doua ediție
Și în acest an, în perioada 23 – 25 mai 2024 a avut loc cea de-a doua ediție „Ruptu Sterpelor” de la Săliștea de Sus. Organizatorul acestui eveniment a fost Asociația „Semnal Săliștea de Sus” iar partener, Rețeaua Rurală Națională (RRN).
În prima zi, a avut loc o sesiune de comunicări științifice a Centrului Cultural Săliștea de Sus Maramureș. Membrul fondator al Asociației ”Semnal Săliștea de Sus”, dr. ing. Dorina Vlad a prezentat lucrarea ”Diseminare de bune practici în domeniul dezvoltării rurale”. A urmat prof. univ. dr. Nicolae Iuga, tot membru fondator al aceleași asociații, care a dezbătut lucrarea „ Un obicei de servitute simbolică în Evul Mediu a iobagilor față de nobilii români din Maramureș”. Prof. univ. Constantin Râpă și-a expus lucrarea „Repertoriul muzical al ritualului de înmormântare în zona Săliștea de Sus”. Preotul Timiș Ioan a vorbit despre rolul purificator al preotului prin rugăciunile săvârșite la turmele de animale. A urmat conf. univ. doctor Adriana Morea care a dezbătut lucrarea ”Multifuncționalitatea pajiștilor și oieritului ”. Profesorul Simion Iuga, președintele onorific al Asociației „Semnal Săliștea de Sus” a prezentat câteva date despre sărbătoarea câmpenească „Ruptu Serpelor”. Mediatorul acestui eveniment a fost preot Gavriș Vancea, președinte și membru fondator al acestei asociații. A urmat sfințirea stânei, gazdă fiind Dănilă ai Oneți. După desfășurarea ritualului, cei prezenți au avut ocazia de a cumpăra caș proaspăt dar și costume populare din zonă. Orice eveniment de acest gen se încheie cu multă voie bună. Atmosfera a fost întreținută de: Alexandru Pop, Deți Iuga, Ionuț Chiș, Cosmin Mițiți. Spectatorii au avut ocazia să admire copiii talentați, membri ai Ansamblului folcloric „Săliștenii”. Spectatorii s-au prins în horă și s-au bucurat din plin de momentul artistic.
Organizatorii, prin sloganul asociației, „O lume finită către una infinită” au speranța ca și în anul care vine, evenimentul să fie la fel de reușit și cu public numeros.
Lăcrimioara ZOTA