Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 9 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 12 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 15 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 15 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 16 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 18 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 19 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - în urmă
Muzica Rock la Băiuț – o expresie a libertății
Ca gen muzical, muzica Rock a apărut în America anilor ’50 prin combinarea genului country cu blues. Mai târziu, în anii ’70 muzica rock s-a diversificat apărând subgenuri ca punk, heavy metal și alternativ rock.
Instrumentele muzicale de bază ale muzicii rock sunt chitara electrică și bateria.
Prin intermediul radioului, a televiziunii, precum și a discurilor de vinil muzica de toate genurile a pătruns în casele oamenilor din toată lumea.
La Băiuț așa cum am pomenit și în alte articole, muzica a însoțit viața locuitorilor devenind una din marile pasiuni pentru petrecerea timpului liber.
Ca dovadă în acest sens stă fosta Școală profesională de muzică din localitate care pregătea elevi, dar și adulți pentru această frumoasă artă.
Pe lângă muzica instrumentală, școala pregătea elevii și pentru muzica corală, iar școala de dans de societate exersa pe ritmuri de tango și vals.
Apariția genului rock nu a trecut neobservată pasionaților de muzică din Băiuț, devenind repede unul din cele mai iubite genuri muzicale în rândul tinerilor.
Renumiții interpreți ai vremii ca și Elvis Presley, Johny Cash, Kenny Rogers deveniseră idolii generației ’50 – ’60, în Băiuț numărul pick-upurilor și a discurilor vinil crescând vertiginos.
Copertă vinil Elvis Presley
Anii ’80 și până la Revoluția din Decembrie ’89, muzica rock devenise un curent neagreat de regimul totalitar, accesul la muzica de acest gen fiind tot mai grea. Erau puține formații de muzică de gen, iar versurile melodiilor erau cenzurate de cele mai multe ori.
Dar mișcarea Rock din Băiuț părea să ia și mai mult avânt în această perioadă. Muzica Rock era nelipsită la petrecerile sau balurile din localitate, iar afișele cu formații de gen din țară sau străinătate erau foarte prezente în camerele tinerilor din localitate.
Se încropise și o mică formație de muzică Rock locală care cânta la reuniunile din comună.
Prin anii ’85 – ’86 un grup de tineri din Băiuț a reușit să trimită o listă de dedicații muzicale cunoscutei emisiuni „Metronom” al postului de Radio Europa Liberă care avea sediul în Germania.
Redacția Metronom – Radio Europa Liberă – Sursă foto Radu Teodor
Era un act de curaj deoarece un astfel de demers putea avea consecințe grave. Tinerii din grupul respectiv se bucurau împreună de dedicațile muzicale transmise pe renumitul post de radio, audiția lor având loc cu ocazia unor excursii în zone cât mai îndepărtate de urechile unor posibili informatori.
Isprava lor a fost cunoscută de către fosta miliție locală, dar se spune că norocul lor a fost că inclusiv fostul milițian din sat era rocker și nu a făcut nici un demers împotriva lor.
Pe lângă pasiune, muzica rock a fost astfel o expresie a libertății tinerilor din localitate.
După Revoluție pasiunea pentru fenomenul Rock a crescut, formații renumite din țară au concertat în localitate spre bucuria iubitorilor acestui gen de muzică.
Prezența formaților IRIS, CARGO, COMPACT la Băiuț a adunat un public numeros. Îndrăgitul solist Cristi Minculescu de la formația IRIS a declarat la plecarea din Băiuț că nu se aștepta ca într-o localitate atât de mică să aibă un public atât de entuziast și de numeros, păstrând mai apoi o frumoasă relație de prietenie cu câtiva pasionați ai muzicii din localitate cu care se întâlnea și în alte locații unde avea concerte.
Concert IRIS Băiuț 2005 – Sursă foto Alexandru Rozenbaum
După anul 2010 fenomenul Rock a luat o amploare și mai mare odată cu organizarea primului Festival Rock n Road la Băiuț, la inițiativa inimosului bijutier Csaby Rusiczki.
În anul 2023, festivalul Rock n Road de la Băiuț devenise un fenomen național și internațional reunind nu mai puțin de 6500 de participanți, un fenomen care tinde să crească de la an la an.
Festivalul Rock n Road Băiuț – Sursă foto Rock n Road
Majoritatea participanților sunt pasionați și de motociclism (o altă mare pasiune în Băiuț), dar și doar pasionați ai muzicii Rock.
Vă invităm, așadar, la Băiuț să vă bucurați de „Muzica de la Capătul Lumii”.
Let s Rock!
Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!
Walter Übelhart
Citește și
Biserica de lemn monument istoric de la Poiana Botizii – frumusețea și perpetuarea credinței