Share
Cum se dezvoltă tromboflebita și cum se poate preveni?

Cum se dezvoltă tromboflebita și cum se poate preveni?

Tromboflebita este o afecțiune medicală care implică inflamația unei vene, asociată de regulă cu formarea unui cheaguri de sânge. Există două tipuri principale de tromboflebită: superficială și profundă. Tromboflebita superficială afectează venele de la suprafața pielii și, deși poate fi dureroasă și iritantă, riscul de a duce la complicații grave, precum embolia pulmonară, este relativ mic. Pe de altă parte, tromboza venoasă profundă afectează venele situate mai adânc în interiorul mușchilor și are un risc mai mare de a cauza complicații grave.

În acest articol, îți vom spune care sunt cauzele tromboflebitei și principalii factori de risc pentru această afecțiune, dar și ce poți face pentru a o preveni.

De ce apare tromboflebita?

Tromboflebita apare atunci când un cheag de sânge blochează o venă, cauzând inflamația acesteia. Principalele motive pentru care se poate întâmpla acest lucru sunt vătămarea sau lezarea venelor, o tulburare de coagulare a sângelui sau perioadele prelungite de inactivitate.

Există, de asemenea, o serie de factori de risc care pot crește probabilitatea unei persoane de a dezvolta tromboflebită. De exemplu, femeile care urmează tratament cu anticoncepționale orale, persoanele care urmează un tratament cronic hormonal și cele cu istoric medical de tromboflebită ori cu istoric familial de tulburări de coagulare a sângelui au un risc mai ridicat de a dezvolta această afecțiune. Același lucru este valabil și pentru persoanele care nu se pot mișca pentru perioade prelungite de timp, cum se întâmplă în cazul celor care sunt imobilizate la pat sau al celor care fac călătorii lungi cu mașina sau avionul.

Alți factori de risc pentru tromboflebită sunt: vârsta peste 60 de ani, sarcina sau nașterea recentă, intervențiile chirurgicale recente, cancerul, insuficiența cardiacă sau respiratorie, obezitatea, varicele sau alte boli venoase și fumatul.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre tromboflebită ori cât de ridicat este în cazul tău riscul de a dezvolta această afecțiune, discută cu un medic!

Cum poate fi prevenită tromboflebita?

Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul dezvoltării tromboflebitei.

Un prim pas este adoptarea unui regim de viață sănătos. Alimentația echilibrată, bogată în fructe și legume, joacă un rol important în menținerea sănătății vaselor de sânge. Renunțarea la fumat și alcool este, de asemenea, esențială, acestea fiind factori de risc cunoscuți pentru formarea cheagurilor de sânge. În plus, practicarea regulată a exercițiilor fizice ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, reducând astfel riscul de tromboflebită. Hidratarea corectă este și ea esențială în prevenția tromboflebitei.

Totodată, este important să se evite perioadele lungi de inactivitate. Se recomandă pauzele frecvente în care să se meargă puțin sau să se facă exerciții de întindere, în special în timpul călătoriilor lungi cu avionul sau cu mașina.

În plus, utilizarea ciorapilor de compresie poate fi de ajutor în prevenirea tromboflebitei. Acești ciorapi ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în picioare, fiind deosebit de utili pentru persoanele care au un risc crescut de a dezvolta tromboflebită, precum cele care stau mult timp în picioare, cele care călătoresc pe distanțe lungi sau cele care au avut deja un episod de tromboflebită.

În anumite cazuri, medicul poate recomanda administrarea de medicamente care subțiază sângele (anticoagulante) pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. Este esențial ca aceste medicamente să fie luate exact așa cum sunt prescrise de medic.

Severitatea tromboflebitei poate varia. Este indicat să te adresezi unui medic dacă te confrunți cu simptome ce pot indica o astfel de afecțiune ori dacă există unul sau mai mulți factori de risc pentru dezvoltarea acesteia. Cu cât mai repede este depistată și tratată, cu atât mai mici sunt riscurile ca ea să provoace probleme majore.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu